REAKCIJA

Energetska zajednica traži izvještaj od Vlade KS zbog subvencije plina

Janez Kopač. Avaz

M. Aš.

9.7.2019

Energetska zajednica, s direktorom Sekretarijata Janezom Kopačem na čelu, zatražila je danas od Vlade Kantona Sarajevo detaljan izvještaj zbog odluke da subvencionira cijenu plina za građane i privrednike Kantona Sarajevo.

Ovim je Energetska zajednica zvanično otvorila predmet o ovom slučaju. U pismu Vladi KS traži se da im se dostavi tačan izvještaj jesu li prilikom donošenje ove odluke tražili i dobili saglasnost Vijeća za državnu pomoć BiH.


Faksimil pisma. Avaz

Energetska zajednica ragirala je po prijavi da se ispita kako je Vlada KS donijela odluku subvenciju   dodjeljuje neodređenom broju građana i privrednih subjekata čime se narušava tržišna konkurencija davanjem prednosti jednom subvencioniranom energentu u odnosu na druge energente.

Podsjećamo, Vlada KS je na osnovu člana 26. i 28. stav (4) Zakona o Vladi Kantona Sarajevo na 23. sjednici održanoj 10. juna 2019. godine, donijela zaključak da će subvencionirati dio cijene KJKP “Sarajevogas” d.o.o. Sarajevo u periodu od 1. septembra 2019. godine do 31. decembra 2019. godine za iznos povećanja cijene plina, s ciljem da se fakturisana cijena prema kategorijama kupaca Sarajevogasa održi na nivou do 1. maja 2019. godine, navedeno je u odluci Vlada KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.