REAKCIJE

Bevanda o odgađanju sjednice Vijeća ministara: Imamo različit pristup pojedinim tačkama

Bevanda: Moj stav je nepromijenjen. Arhiv

Avaz.ba

10.7.2019

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda kazao je da je današnja sjednica Vijeća ministara BiH prolongirana jer postoje "različiti pristupi" pojedinim tačkama.

On je rekao kako kao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH sudjeluje u radu Kolegija koji se održava prije sjednica i, nakon iznesenih primjedbi, postignut je dogovor predsjedavajućeg i dvojice zamjenika da se sjednica prolongira i zakaže za 23. juli ove godine. 

- Moj stav je nepromijenjen i očekujem da se sjednice pripremaju i održavaju u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu, uz visok stepen saglasnosti. S obzirom na to da o pojedinim tačkama koje su pripremljene u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH postoje različiti pristupi, Kolegij je odlučio da se do narednog održavanja sjednice pokušamo usaglasiti i završiti obaveze koje su pred nama - piše u Bevandinom saopćenju za javnost.

Podsjetio je da je Ministarstvo finansija i trezora BiH na vrijeme pripremilo, a Vijeće ministara BiH usvojilo budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, kao i odluku o privremenom finansiranju za treći kvartal ove godine koja još nije usvojena, ali su u skladu sa zakonom isplaćene plaće za juni i redovno se otplaćuje vanjski dug.  

- S obzirom na to da je nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH prije sedam mjeseci dostavljen Predsjedništvu BiH, očekujemo da će u što skorije vrijeme biti usvojen i upućen u parlamentarnu proceduru. Usvajanje budžeta najbolji je način finansiranja institucija BiH jer nema ograničenja kao kod privremenog finansiranja niti mogućih smanjenja kapaciteta u radu - istakao je Bevanda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.