SAZNAJEMO

Umjesto u investicije, "Željeznice FBiH" 5,3 miliona KM daju za plaće!

Vječiti gubitaši i najveći porezni dužnici, umjesto da poboljšaju sigurnost saobraćaja, donijeli odluku o preraspodjeli sredstava

"Željeznice FBiH": Najveći porezni dužnici. Arhiv

Piše: M. AŠČIĆ

10.7.2019

“Željeznice FBiH”, na čelu s Enisom Džafićem, žele da povećaju plaće radnicima ove državne firme, koji su u aprilu najavili štrajk upozorenja ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, saznaje “Dnevni avaz”.

Sindikalna borba

Dok je sindikalna borba za veća primanja i bolji položaj radnika sasvim razumljiva i opravdana, što naš list bez ikakve sumnje podržava, šokantno je da će Džafić novac za povećanje plaće namaknuti od sredstava Vlade FBiH koja su im odobrena za investicije u željezničku infrastrukturu.

Riječ je o odobrenih 13 miliona maraka, od čega će 5,3 miliona KM, prema Džafićevoj odluci, sada biti preraspoređeno za tekuće poslovanje i povećanje željezničkih primanja.

= Faksimil zapisnika o sastanku Džafića i sindikalista. Avaz

Pokazao je to i zapisnik sa sastanka Džafića i predstavnika Sindikata, koji je 1. jula održan u sjedištu kompanije u Sarajevu, a koji je u posjedu “Avaza”.

Džafić je sindikaliste informirao da je već tražio od Vlade preraspodjelu ovih sredstava tako da za investicije ostane 7,7 miliona KM, a da 5,3 miliona KM bude preraspoređeno za tekuće poslovanje.

Stara pruga

Ova preraspodjela sredstava dolazi u  trenutku kad željeznice vape za ulaganjem u infrastrukuru i obnovu stare pruge. Umjesto toga, Džafić se, da bi ugasio sindikalne zahtjeve, odlučio na ovaj potez, koji bi mogao izazvati posljedice po sigurnost željezničkog saobraćaja.

Mjesečno plaćaju 2,2 miliona KM kredita

Zanimljivo je i to da je Džafić, iako se hvali odličnim rezultatima, uvjerio sindikaliste da je razlog zbog čega ne može povećati plaće iz tekućeg poslovanja taj što ova firma mjesečno plaća čak 2,2 miliona KM kreditnih obaveza. Od ovoga iznosa, čak 800.000 KM odnosi se na obaveze prema “Končaru” i “HŽ Cargu”.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.