SARAJEVO

Mitropolit Mihailo: Priznajem da Sidran zna više od mene, ali sam ljubomoran jer je pet godina mlađi

Upitan šta je to kazao mitropolitu o stanju u Bosni i Hercegovini i regionu, Sidran nam je rekao da „kafe još nisu popijene“, i da su tek „savladali prvu lekciju, a to je da kafa koju piju ne zove turska, nego bosanska

Piše: B. TURKOVIĆ

10.7.2019

Sa susreta: Mitropolit i književnik razmijenili mnoge stavove - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo i ugledni bosanskohercegovački književnik Abdulah Sidran sastali su se danas u Sarajevu. Čast da prisustvuje susretu dvije intelektualne veličine, dvojice mislilaca čija je svaka misao za udžbenika jer hirurški precizno seciraju stanje u društvu, upiru u srž problema, ne libe se jasno i glasno govoriti o temama o kojima drugi šute, imala je i ekipa „Dnevnog avaza“.

Iako su zbog mitropolitovog zgusnutog rasporeda imali ograničeno vrijeme tokom kojeg su se trudili razmijeniti što više misli, odvojili su vrijeme i za razgovor s našom ekipom, ni jedan ni drugi ne krijući da su sretni zbog susreta.

Kako su nam objasnili, mitropolit ovih dana boravi u Sarajevu zbog niza drugih aktivnosti, ali nikako nije htio propustiti priliku da se susretne sa Sidranom, čiji su ga stavovi posebno oduševili tokom nedavnog gostovanja našeg akademika u jednoj emisiji na državnoj televiziji Crne Gore.

Društvena zbilja

Kako nam je kazao Sidran, mitropolit ga je pozvao kako bi čuo razmišljanja o društvenoj zbilji koja nas okružuje iz ugla jednog književnika, pjesnika.

- Meni to čini čast ja sam radostan zbog susreta – kazao nam je Sidran.

Upitan šta je to kazao mitropolitu o stanju u Bosni i Hercegovini i regionu, Sidran nam je rekao da „kafe još nisu popijene“ i da su tek „savladali prvu lekciju, a to je da kafa koju piju ne zove turska, nego bosanska''.

Ipak, kazao nam je da će s gostom razgovarati o autokefalnosti pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da ga raduje da će od mitropolita saznati više informacija. Ipak, potcrtava da svakako nije laik kada je u pitanju aktuelna tema obnove Crnogorske pravoslavne crkve, kazavši da je to legitimno, legalno, te da se radi o povratku istine i pravde.

Otvorena vrata

Mitropolit Mihailo ne krije da je od početka do kraja odgledao Sidranovo gostovanje na crnogorskoj televiziji te kaže da bi svi Crnogorci trebali čuti ono što naš književnik govori.

- Sidran je čovjek historičar, poznaje Crnu Goru, čast mi je što sam se sreo s njim. Čim sam završio druge obaveze, tražio sam da se susretnem s njim. Imat ćemo dosta zajedničkih tema. Ja sam teolog, on mnogo više zna od mene, ja to priznajem. Kada sam čuo da zna o crkvi koju mi ne znamo, to mora da se poštuje. On ima otvorena vrata na svakom ulazu – kazao nam je mitropolit Mihailo.

I u razgovoru s nama Sidranu je poželio puno zdravlja i dug život, ali uz šaljivu opasku da je ljubomoran na književnika jer je mlađi od njega pet godina.

- Ali ja ću ga sačekati – kaže u šali mitropolit Mihailo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.