SARAJEVO

Akcija TOWER: Uhapšene dvije osobe zbog reketiranja i primanja dara, oduzeto 60.000 KM

Privedene osobe inicijala S. H. (58) i E. M. (43)

Federalna uprava policije postupala po naredbi Općinskog suda u Sarajevu. Ilustracija

M. Aš.

10.7.2019

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su dvije osobe na području Ilidže zbog sumnje na reketiranje i primanje dara.

Akcija i pretresi još traju, a uhapšeni su, nezvanično, generalni direktor firme "Panamera" Elvedin Mahmutović i zaposlenik u odjelu prodaje nekretnina ''Sarajevo Towera'' Sedin Halilagić.

Federalna uprava policije akciju provodi uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Iz FUP-a je rečeno da su pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo i angažman Specijalne policijske jedinice FUP-a započeli s realizacijom operativne akcije kodnog naziva TOWER na području Kantona Sarajevo, u cilju dokumentiranja osoba koje se dovode u vezu s krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, uhapšene su osobe iz Sarajeva inicijala S. H. (58) i E. M. (43), kod kojih je prilikom pretresa pronađen i oduzet novčani iznos u protuvrijednosti od 60.000 KM, koji je korišten prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku. 

Navedene osobe se sumnjiče da su u prethodnom periodu, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi od podizvođača građevinskih radova stambeno-poslovnog objekta TOWER, zahtijevali i primali novac, darove i druge oblike koristi, a kako bi im bilo omogućeno nesmetano izvođenje i završetak radova. 

Postupajući prema naredbi Općinskog suda u Sarajevu, službenici Federalne uprave policije vrše pretrese u stambeno-poslovnom objektu „Panamera“ na području općine Ilidža, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji potječu ili se dovode u vezu s gore navedenim krivičnim djelom. 

Uhapšene osobe bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije te će u zakonskom roku biti predate Tužilaštvu KS, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.