REAKCIJE

Džaferović: U negiranju genocida otišlo se dalje, u glorifikaciju počinilaca

Džaferović danas u Potočarima. FENA

Fena

10.7.2019

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prije odlaska na Jagliće, u susret učesnicima „Marša mira“, posjetio je Memorijalni centar Potočari i odao počast žrtvama srebreničkog genocida. 

- U ovom trenutnu najviše boli to što još nisu pronađene sve žrtve genocida, što nisu sve žrtve identificirane i što nisu našle svoj konačan smiraj, ovdje na šehidskom mezarju u Potočarima - kazao je medijima Džaferović.

Naglasio je da je poseban problem negiranje genocida.

- Kada je ovaj genocid u pitanju, otišlo se i dalje s tim negiranjem, otišlo se u glorifikaciju veličanja počinilaca zločina. Bosni i Hercegovini u ovom trenutku najpotrebniji je zakon o zabrani negiranju genocida, zakon o zabrani veličanja zločinaca, i nazivanja škola po njihovim imenima. Iako smo do sada mnogo puta pokušavali taj zakon donijeti, nastavit ćemo to činiti i dalje. 

Nećemo odustati dok ne postignemo taj rezultat, jer to je najmanje što možemo učiniti kada su u pitanju žrtve genocida. Sljedeći problem je pitanje onih koji su odgovorni za genocid. Samo je mali broj onih koji su naredili i izvršavali genocid, a odgovoran je bio cijeli sistem i svi moraju odgovarati, od prvog do posljednjeg koji je na bilo koji način učestvovao u genocidu. Nećemo odustati dok se to ne postigne – naglasio je Džaferović.

On je pozvao sve one koji znaju gdje se nalaze masovne grobnice da konačno kažu gdje su one.

- Mislim da će biti lakše i njima i da će oni biti mirniji kada to kažu, jer istina se nikad nije dala pokopati. Istina je uvijek izlazila na vidjelo, istina će pobijediti. Državne institucije i svi oni koji su zaduženi za traženje nestalih dužni su učiniti sve kako bi se taj proces što prije okončao. Ko god je zakazao na tom planu, odgovoran je pred Bogom i pred ljudima - zaključio je Džaferović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.