SARAJEVO Spremnost za nastavak i unapređivanje saradnje u svim oblastima

Kavazović i Berton potpisali Izjavu o saradnji IZBiH i Misije OSCE-a

Fena

Nakon današnjeg potpisanog ugovora

Foto: MINA


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Brus Berton (Bruce G. Berton) potpisali su danas Izjavu o saradnji.

Islamska zajednica i Misija OSCE-a tom izjavom zajednički izražavaju spremnost za nastavak i unapređivanje saradnje u oblastima prevencije nasilnog ekstremizma, vladavine prava i zaštite ljudskih prava, uključujući promoviranje slobode vjere i uvjerenja.

Berton i Kavazović podsjetili su da Misija OSCE-a i Islamska zajednica blisko sarađuju u provođenju širokog spektra programskih aktivnosti, ali i onih usmjerenih na prevenciju nasilnog ekstremizma, unapređivanje uvjeta za ostvarivanje prava na slobodu vjere i uvjerenje te promociju međureligijskog dijaloga.

- Uloga vjerskih zajednica ključna je u promociji pozitivnih vrijednosti i tolerancije u multikulturalnim društvima, posebno na lokalnom nivou. Zato mi je drago što smo ovom izjavom potvrdili opredijeljenost nastavku zajedničkog djelovanja - kazao je ambasador Berton.

Reis Kavazović rekao je da je BiH suočena sa mnogo problema, kao što su mržnja prema drugom i drugačijem, islamofobija, ali zajedničke vrijednosti na kojim Islamska zajednica i OSCE-u ustrajavaju jesu poštovanje slobode vjere, vjeroispovijesti, dostojanstvo svakog čovjeka.

Dodao je da IZBiH kroz svoje učenje nastoji te vrijednosti ukorijeniti u bh. društvo i svoje članice.

- Mi, bosanski muslimani, ovih dana obilježavamo 11. juli - Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, potpuno svjesni šta je to značilo u prošlosti, šta bi to moglo značiti u budućnosti, ako ne budemo vrlo odlučni da se tim pošastima suprotstavimo – kazao je Kavazović.

Mi vidimo OSCE, dodao je, kao partnera IZBiH, želimo nastaviti tu saradnju u nadi da ćemo, koliko je god to u našoj moći, suzbijati negativne posljedice mržnje, a promovirati iskonske vrijednosti na kojima bi trebala počivati svaka zajednica.

Berton i Kavazović ukazali su na dugogodišnju i prijateljsku saradnju institucija IZBiH i OSCE-a te strateško partnerstvo u nizu projekata i aktivnosti, promoviranju slobode vjere i uvjerenja i pružanju podrške međureligijskom dijalogu.

Povod potpisivanja današnje izjave je i pokretanje projekta E-Ilmijja, koji je razvijen uz podršku Misije OSCE-a u BiH i nudi online platformu za obuku imama na polju prevencije nasilnog ekstremizma.

Više o temi Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na