POTOČARI

Klanjana dženaza za 33 žrtve genocida u Srebrenici

Piše: Avaz.ba

11.7.2019

Obilježavanje 24. godišnjice od genocida - Avaz
Obilježavanje 24. godišnjice od genocida - Avaz
Dnevni avaz
Obilježavanje 24. godišnjice od genocida - Avaz
Obilježavanje 24. godišnjice od genocida - Avaz
+69

Povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici danas će u Memorijalnom centru Potočari biti klanjana dženaza i obavljen ukop 33 žrtve. Tekstualni prijenos s fotografijama i videima uživo možete pratiti na našem portalu.

13:46

Klanjanjem dženaze i prenošenjem tabuta do mezara, nakon čega je počeo ukop 33 žrtve genocida, završen je zvanični dio komemoracije. 

13:32

Klanjana je dženaza, a zatim je uslijedilo prenošenje tabuta do iskopanih mezara u kompleksu Memorijalnog centra Potočari.

13:28 

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović predvodio je dženazu.

Izrekao je potočarsku dovu:

Zato smo danas ovdje da se zna,

Da je istina naša snaga,

Da je pravda naša sudbina,

Da je ljubav naša nada,

Da je mir naša poruka,

Da je Bosna naša domovina,

Da je Srebrenica zvijezda,

Koja budi savjest,

Onih koji dadoše mač,

Nasilniku da ubije,

Nevina čovjeka,

Koji je kroz plač govorio:

“Stvoritelju moj kome me povjeravaš?

Strancu koji ima dušu, ali ništa ne zna

Ili komšiji koje sve zna, ali dušu nema?”

Allahu Milostivi

Podari majkama Srebrenice sabur,

Prijateljima našim volju i snagu

Da nasilnicima oduzmu mač,

Jer plač nevinog djeteta,

Je grijeh kojeg ne može podnijeti

Plemenita savjest čovječanstva.

Allahu Svemogući,

Ako pogriješimo,

Podari nam snagu Ademovog (a.s.) pokajanja.

Ako nas zamrači krivovjerje,

Osvijetli nam put Ibrahimovim (a.s.) pravovjerjem.

Ako nas zadesi nesreća,

Pouči nas Nuhovoj (a.s.) lađi spasa.

Ako nas uhvati strah od silnika,

Osposobi nas Musaovom (a.s.) hrabrošću.

Ako nam se ponudi mržnja,

Spasi nas Isaovom (a.s.) ljubavlju.

Ako budemo protjerani iz domova naših,

Osnaži nas Muhammedovom (a.s.) željom za povratkom domovima našim.

Bože Svemogući,

Ujedini naša srca u vjeri i ljubavi,

Učvrsti korake naše u istini i pravdi,

Osnaži volju našu u bratstvu i slozi,

Udruži misli naše u domu i domovini.

Molimo Te, Bože,

Da tuga bude nada,

Da zločincima kazna bude pravda,

Da majčina suza bude molitva,

Da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

13:20

Mehmed ef. Delić uči sallu, čime se označava početak dženaza-namaza. 

12:58 

Nakon klanjanja ikindije, bit će klanjana i dženaza.

12:20

Završena je komemoracija. Učenjem Kur'ana počeo je vjerski dio programa koji će se nastaviti čitanjem odlomaka iz romana "Derviš i smrt", ilahijom "Šehidi" i "Srebreničkim infernom".

12:02

Šefik Džaferović apelirao je na sve komšije BiH da se pronađu masovne grobnice kako bi konačno sve žrtve našle smiraj.

11:44

U obraćanju prisutnima šef Delegacije EU Lars-Gunar Vigemark rekao je da 24 godine majke Srebrenice žive s činom istrebljenja sinova, braće, muževa. 

Dodao je da je sama Evropska unija utemeljena da se nikada ne ponovi historija.

11:30

Karmel Ađijus (Carmel Agius) u Srebrenici obratio se danas na komemoraciji prvi put u svojstvu predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).  

- Haški tribunal i MMKS, koji ga je naslijedio, već više od 25 godina osiguravaju međunarodnu pravdu. Zahvaljujući njihovom radu, presudama, nepovratno se promijenio međunarodni pravni aspekt. Oni koji su najodgovorniji za užasne zločine su izvedeni pred lice pravde, utvrđena je sveobuhvatna historijska evidencija dešavanja. A oni koji su stradali konačno su dočekali i ukop - podsjetio je Ađijus.

11:20

Prisutnima se prvi obratio Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice iz jula 1995. godine.

- Organizacioni odbor ovom prilikom traži od visokog predstavnika da uspostavi zakon o zabrani negiranja genocida. Za našu domovinu 20. stoljeće ostat će upamćeno po gorkoj činjenici da Ujedinjeni narodi nisu zaštitili ljude u zaštićenoj enklavi. Šta danas čine da nas zaštite u posljednjoj fazi genocida - negiranja genocida - upitao je Fejzić.

11:13

Intonirana je himna BiH, čime je počeo zvanični dio komemoracije. Uslijedili su obraćanje zvanica, odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida na memorijalni kamen.

10:56

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da je poruka Srebrenice postala internacionalna uprkos negiranju genocida od načelnika Srebrenice. 

- Bio sam na "Maršu mira'', vidio sam 6.000 ljudi. Tu su ljudi iz Norveške, Švedske, Njemačke... - rekao je Novalić.

10:50

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) četvrti put je na obilježavanju genocida u Srebrenici.

- Sinoć u istim ovim prostorijama okupili smo se povodom jedne značajne teme, a to je nastavak aktivnosti na traženju nestalih osoba, napora koje je sa svoje strane, između ostalog, i finansijski podržava EU. To svakako predstavlja jedno značajno pitanje na kojem treba raditi dalje - kazao je Vigemark.

Na pitanje što najveći dužnosnici u BiH negiraju genocid, kazao je:

- Mišljenje Komisije EU je da je negiranje genocida u direktnoj suprotnosti s temeljnim vrijednostima EU - rekao je Vigemark.

Istakao je da je odgovornost svih političkih lidera u cijelom regionu da stvore jednu klimu koja će omogućiti utvrđivanje istine i kažnjavanje bilo kakvog negiranja.

- Nažalost, takvu jednu političku klimu još nemamo. To je odgovornost svih, odgovornost svakog političkog lidera, ali, rekao bih, i svakog drugog pojedinca koji je izložen ovim zapaljivim porukama i retorici. Možda je to i ključno pitanje da se zadrže mir i sigurnost u ovoj zemlji i naprave pravi iskorak na evropskom putu - rekao je Vigemark.

10:05

U Potočare na komemorativni skup koji će početi u 11 sati pristigle su brojne delegacije. Među njima su i Karmel Ađius, Šefik Džaferović, Lars-Gunar Vigemark, Erik Nelson, Valentin Incko, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić i mnogi drugi.

Između ostalih tu je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On je rekao da je teško biti član Predsjedništva s obzirom na to da jedan od članova negira genocid.

- Teško je to za mene, sramotno, anticivilizacijski, za onoga ko negira genocid. Civilizacijski je poštovati žrtve genocida, odavati im poštovanje, pomagati im, a anticivilizacijski je negirati genocid. Anticivilizacijski je veličati zločince koji su počinili genocid i ja sam potpuno uvjeren da će vrijeme koje je pred nama donijeti ono što je normalno. To vam je kao borba dobra i zla - kazao je Džaferović.

On je rekao da će nadvladati civiliziran svijet.

- Nadvladat će civilizirani svijet. Pozivam sve one koji se za sada ponašaju necivilizirano prema ovom planetranom zločinu, genocidu, da se počnu konačno ponašati civilizirano - poručio je Džaferović.


09:35

Federika Mogerini (Federica Mogherini), visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku, i Johanes Han (Johannes Hahn), komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, potpisali su zajedničku izjavu povodom obilježavanja genocida u Srebrenici.

- Naša je zajednička dužnost uvijek pamtiti Srebrenicu, jedan od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj evropskoj povijesti.

Dok se sjećamo, imamo odgovornost učvrstiti mir i osigurati stabilnu budućnost za sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini i široj regiji. Moramo okončati nekažnjavanje i prevladati naslijeđe prošlosti - između ostalog su poručili.

08:08

Komemoracija uz intoniranje himne BiH počinje u 11 sati, a od 12 počinje učenje Kur'ana, ilahija i izvođenje numere "Inferno" te slijede pripreme za namaz. Dženaza i dova šehidima genocida počinju u 13:20 sati, nakon čega slijedi iznošenje tabuta od musale do mezarja i čitanje imena žrtava genocida.


06:22

Oni su bili braća, sinovi, muževi, očevi, a okončali su kao žrtve genocida. Ta gorka sudbina zadesila je 33 Srebreničana koji će danas biti ukopani u ''dolini bijelih nišana''. Ubijani su na najbrutalnije načine, strijeljani, klani, ranjavani, u mukama su iščekivali posljednje sate.

Posmrtni ostaci nijedne od žrtava genocida koje će danas biti ukopane nisu kompletni. Njihovi tabuti sinoć su izneseni iz fabrike akumulatora. Jedan do drugog poredani su u musali. Nakon više od dvije decenije, njihovi najmiliji zauvijek će se oprostiti od njih. Bit će ukopani pored 6.610 žrtava.

Majka Šaha

Sinoć je u Memorijalnom centru pred duše ubijenih proučena dova, čemu je prisustvovao veliki broj ljudi, koji su iz svih krajeva svijeta došli da bi danas klanjali dženazu. Pridružit će se velikom broju članova porodica ubijenih Srebreničana.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti spuštena u kabur je Osman Cvrk, koji je ubijen kad je imao samo 16 godina. Najstarija žrtva je Šaha Cvrk. Ona je imala 81 godinu. Ubijena je zajedno sa sinom.

Ne dižući ruke s njenog tabuta, od nje se oprostio drugi sin Nezir Cvrk. Niz njegovo lice slijevali su se potoci suza. Njegov oproštaj od tri člana porodice bio je najemotivnij, jauci su odzvanjali halom.

- Ukopat ću mamu Šahu, brata Rašida i bratića Osmana. Ovo mi je mama ovdje, koja me je rodila - pokazivao je Nezir dok je brisao suze.

Njene kosti pronašao je 2005. godine.

Goloruko dijete

- Našao sam tada samo njenu glavu i vrat. Sve sam do sada čekao ne bih li našao još koju kost. No, nisam. Srce će mi pući. Ostala je u kući, bila je nepokretna. Na koljenima je hodala i puzala. S njom je bio brat, u kući su ih pobili. Nepokretnu ženu i brata sa posebnim potrebama. Ubicama jedino Bog može suditi – kroz jecaje je govorio Nezir.

S bratom će u mezar spustiti i maloljetnog Osmana.

- Bio je dijete, goloruk. Već sam dva brata ukopao. Sutra ću i njih troje. Svih petero jedni kraj drugih - kaže Nezir.

Otac, sin, braća

Danas će konačni smiraj naći će i otac i sin Zaim i Fuad Pilav, braća Fahrudin (25) i Zijo Mujić (28) te braća Isaković.

Asim Isaković imao je 20, a njegov brat Kasim dvije godine više. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.