PORUKE

Mogerini i Han: Prije 24 godine desio se jedan od najmračnijih trenutaka čovječanstva

Dok se sjećamo, imamo odgovornost učvrstiti mir i osigurati stabilnu budućnost za sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini i široj regiji

Han i Mogerini: Srca i misli sa žrtvama. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

11.7.2019

Federika Mogerini (Federica Mogherini), visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku, i Johanes Han (Johannes Hahn), komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, potpisali su zajedničku izjavu povodom obilježavanja genocida u Srebrenici.

- Danas obilježavamo genocid u Srebrenici. To je bilo prije 24 godine, ipak, ova nas tragedija još progoni.

Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima.

Naša je zajednička dužnost uvijek pamtiti Srebrenicu, jedan od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj evropskoj povijesti.

Dok se sjećamo, imamo odgovornost učvrstiti mir i osigurati stabilnu budućnost za sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini i široj regiji. Moramo okončati nekažnjavanje i prevladati naslijeđe prošlosti.

Nema mjesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili glorifikaciji ratnih zločinaca. Pokušaji ponovnog pisanja historije u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugdje su neprihvatljivi. 

Dok je Bosna i Hercegovina izrazila želju da postane članica Evropske unije, prioritet je da svi politički lideri u zemlji aktivno rade na promicanju dijaloga i poštovanja.

Evropska unija ostaje predana pružanju podrške Bosni i Hercegovini u uspostavi društva u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo - stoji u izjavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.