GODIŠNJICE

Džaferović: Anticivilizacijski je negirati genocid i veličati zločince

A. NUHANOVIĆ

11.7.2019

U Potočare na komemorativni skup koji će početi u 11 sati pristigle su brojne delegacije. Između ostalih tu je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On je rekao da je teško biti član Predsjedništva s obzirom na to da jedan od članova negira genocid.

- Teško je to za mene, sramotno, anticivilizacijski, za onoga ko negira genocid. Civilizacijski je poštovati žrtve genocida, odavati im poštovanje, pomagati im, a anticivilizacijski je negirati genocid. Anticivilizacijski je veličati zločince koji su počinili genocid i ja sam potpuno uvjeren da će vrijeme koje je pred nama donijeti ono što je normalno. To vam je kao borba dobra i zla - kazao je Džaferović.

On je rekao da će nadvladati civiliziran svijet.

- Nadvladat će civilizirani svijet. Pozivam sve one koji se za sada ponašaju necivilizirano prema ovom planetranom zločinu, genocidu, da se počnu konačno ponašati civilizirano - poručio je Džaferović.

Dodao je i da nema dogovora oko p'oštivanja međunarodnih presuda.

- Dosad smo nekoliko puta pokušali u parlamentu da dobijemo zakon o negiraju genocida. Na žalost, zbog onih koji osporavaju genocid oni imaju u parlamentarnim procedurama mogućnosti blokada. Dosad nismo dobili taj zakon ali ćemo nastaviti da se borimo - istakao je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.