AVAZOV EKSKLUZIV

Sav užas strijeljanja Srebreničana najbolje oslikava ispovijest pripadnika zloglasnih "Škorpiona"

Vijeće za ratne zločine u Srbiji osudilo je u aprilu 2007. članove ove zloglasne jedinice na ukupno 53 godine zatvora

Pero Petrašević jedini je priznao zločin i dobio 13 godina zatvora. Avaz

Evelin TRAKO

11.7.2019

Sav užas agresije na BiH i genocid koji se dogodio u julu 1995. godine u Srebrenici svijet je vidio na snimku od 17. jula 1995., kada zloglasni „Škorpioni“ hladnokrvno strijeljaju šestoricu Srebreničana: Safeta Fejzića (17), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dinu Salihovića (18), Jusu Delića (25) i Azmira Alispahića (16). 

Videosnimak je nastao na lokaciji Godinske bare, oko dva kilometra od Trnova, gdje je bila smještena Specijalna jedinica MUP-a Srbije, poznata pod nazivom "Škorpioni".

Vijeće za ratne zločine u Srbiji osudilo je u aprilu 2007. članove ove zloglasne jedinice na ukupno 53 godine zatvora. Pero Petrašević jedini je priznao zločin i dobio 13 godina zatvora. Pred sudom je rekao da se "najdublje kaje", a ponovio je to i novinarima „Avaza“, prvi put govoreći za neki medij. 

Naši reporteri došli su do Pere Petraševića, koji danas živi u Šidu u Srbiji te vodi piceriju i bokserski klub.  

- Ja sam Pero Petrašević, član „Škorpiona“, i ja sam, nažalost, na onom zloglasnom snimku. Borio sam se za Srbe, ali sam sudionik te egzekucije civila, čega se, naravno, stidim - kazao je nedavno Petrašević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.