GODIŠNJICE

Oko 700 prisutnih u čuvenoj Guildhal odalo počast žrtvama genocida

Komemoraciju je organizirala britanska humanitarna organizacija „Remembering Srebrenica''. A. H.

Piše: A.H.

11.7.2019

Oko 700 osoba sinoć je u Londonu u velikoj Guildhal, nekadašnjoj gradskoj vijećnici i jednoj od najstarijih londonskih građevina, prisustvovalo komemoraciji povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Komemoraciju je organizirala britanska humanitarna organizacija „Remembering Srebrenica“, čiji je predsjednik i osnivač veliki prijatelj BiH Vagar Azmi (Waqar Azmi) i na čiji poziv su komemoraciji, pored predstavnika političkog i javnog i vjerskog života Velike Britanije, značajnog broja državljana BiH koji žive u Velikoj Britaniji i drugim dijelovima Evrope, prisustvovali i potpredsjednik RS Ramiz Salkić te predstavnici žrtava genocida u Srebrenici i Prijedoru Fadila Efendić, Ramiza Gazdić i Sudbin Musić.

- Danas stojim ovdje pred vama kao svjedok svirepih zločina počinjenih od 1992. do 1995. godine nad mojim narodom, u mojoj domovini Bosni i Hercegovini. Govorim vam kao žrtva dva logora i kao potpredsjednik jednog entiteta u mojoj domovini - kazao je na početku svog obraćanja Ramiz Salkić, izražavajući zahvalnost i ponos što je Velika Britanija u proteklih šest godina održala najveći skup komemoracija srebreničkim žrtvama van Bosne i Hercegovine.

Sinoć u Londonu u velikoj Guildhal. A. H.

Salkić je izrazio duboku zahvalnost Velikoj Britaniji, čija je vlada značajno doprinijela na izgradnji Memorijalnog centra u Potočarima te pomogla rad Međunarodne komisije za nestale osobe. Posebno je izrazio zahvalnost radu i djelovanju organizacije „Remembering Srebrenica“ i njenom osnivaču Azmiju Vakaru.

- U entitetu Republika Srpska, koji se zove samo po jednom narodu, danas se provodi završna faza genocida – veličaju se ratni zločinci, negiraju presude dva međunarodna suda i domaćeg pravosuđa o počinjenom genocidu. Zločinci se smatraju herojima, dobivaju entitetska priznanja, o njima se uči u školama, po njima se daju imena javnim ustanovama. To zahtijeva snažan odgovor civiliziranog svijeta. Taj odgovor mora biti zabrana negiranja genocida i sankcije za one koji veličaju ratne zločince - kazao je između ostalog Salkić, moleći da se pomogne da BiH postane zemlja jednakih prava i mogućnosti za sve njene narode, bez obzira kako se zovu, kojem Bogu se mole i gdje žive.

Posebno emotivno prisutni su doživjeli obraćanje Srebreničanki Fadile Efendić i Ramize Gurdić. S pozicija majki koje su izgubile svoje najmilije obratile su se prisutnim s molbom da se zaustavi negiranje zločina genocida počinjenog u Srebrenici, kao i da majke nikada neće prestati tražiti pravdu za one koji su počinili taj zločin.


Sudbin Musić. A. H.

S govornice Guildhal prisutnima na komemoraciji obratio se i Prijedorčanin Sudbin Musić. Svojim svjedočenjem o zločinima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u njegovom gradu, prema tvrdnjama prisutnih, „razorio je i dušu i srce“ onih koji su ga slušali.

Nakon njegovog, kao i obraćanja Fadile Efendić i Ramize Gurdić, mnogi su željeli da im priđu, zagrle ih i daju podršku njihovoj borbi za pravdu. Dvije Engleskinje, emotivno potresene, nakon komemoracije, saznajemo, prišle su majkama Fadili i Ramizi uz riječi „želimo zagrliti ova dva anđela“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.