PORUKE

Vigemark: Srebrenica je duboka rana, koja se iznova otvara

Kao Evropljani, možemo samo pognuti glavu zbog srama i stida što smo dozvolili da se ovo ponovi, rekao visoki predstavnik

Vigemark: Priznanje genocida nikako ne umanjuje činjenicu da se zločin dogodio. avaz

Piše: A. Č.

11.7.2019

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) na početku svog govora na današnjem obilježavanju 24. godišnjice genocida u Srebrenici naglasio je da majke Srebrenice već 24 godine žive s činjenicom da su njihovi sinovi, muževi i braća istrijebljeni i sistemski ubijeni. 

- Majke Srebrenice žive s ovim sjećanjem, s posljednjim oproštajem, bolom u pogledu i riječi više od 24 godine. Toliko je pitanja o sudbini njihovih voljenih. Tačno 6.643 žrtve su identificirane i naše misli su s njima. Nažalost, brojka sve više raste. Naše misli su i s onima koji su preživjeli ovaj strašan zločin. Srebrenica je duboka rana, koja se iznova otvara kada se odgovornost za zločine koji su počinjeni na ovom prostoru negiraju. Negiranje genocida je u suprotnosti s osnovnim evropskim vrijednostima - rekao je Vigemark. 

Dodao je da je sama Evropska unija utemeljena da se nikada ne ponovi historija.

- Međutim, pola stoljeća kasnije to se ponovilo. Kao Evropljani, možemo samo pognuti glavu zbog srama što smo dozvolili da se ovo ponovi. Priznanje genocida nikako ne umanjuje činjenicu da se zločin dogodio. Negiranje utvrđenih činjenica nikada nigdje nije pomoglo da se rasvijetle činjenice. Pozivam političke lidere u BiH i regiji da pokažu odgovornost, prepoznaju žaljenje i svega onoga što se ovdje desilo. Stvorite okruženje koje će omogućiti pomirenje – rekao je Vigemark. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.