AGONIJA SE NASTAVLJA

Nakon cjelodnevne drame: Nepoznata sudbina "Aluminija"

Novinari uzalud čekali izjave aktera današnjeg sastanka. Avaz

Piše: M.Sm.

11.7.2019

20:45

Nakon četiri sata čekanja okupljenim novinarima iz BiH poručeno je da neće biti izjava, te da će sve detalje sa zajedničkog sastanka Nadzornog odbora i sindikata, kao i onog kojem su prisustvovali lider HDZ-a Dragan Čović i dopredsjednica Federalne vlade Jelka Milićević, biti poslani u vidu saopćenja, za razliku od medija iz susjedne Hrvatske koji su dobili izjave od Zdenka Klepića i Romea Biokšića.

20:00

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" Romeo Biokšić potvrdio je za "Avaz" da je, iako je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, napustio krug ove firme, sastanak između Nadzornog odbora i sindikata u toku.

19:30 

Kako javlja reporterka "Avaza" s lica mjesta, lider HDZ-a Dragan Čović napustio je sastanak koji je održavan u krugu firme "Aluminij". Također, na sastanku je bila i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

18:45

U upravnoj zgradi "Aluminija" u toku je sastanak Uprave, Nadzornog odbora, sindikata, a prisustvuje i lider HDZ-a Dragan Čović.

16:45

U trenutku kada je Čović napuštao zgradu u pratnji policije, radnici su, uzvikujući "Lopove, lopove", počeli bacati boce i druge predmete, pri čemu je povrijeđena radnica.

Također, nasrnuli su na policajce. Kako javlja naša novinarka s lica mjesta, privedene su dvije osobe.

16:15

Završen je sastanak između predstavnika Sindikata "Aluminija" i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. No, u 16:30 sati uslijedit će, kazao je Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata, novi sastanak u upravnoj zgradi "Aluminija", kojem će uz njih prisustvovati i članovi Uprave te Nadzornog odbora.

- Opcija stečaja više se ne spominje, rješavale bi se neke stvari u vezi s kreditom, nisam baš shvatio kako, uglavnom, ima nekog verbalnog napretka, kako će to ići u praksi, vidjet ćemo - kazao je Bebek.

Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata, kazao je da su dobili obećanje da će svim radnicima "Aluminija" biti uplaćeni doprinosi te da će se otvoriti pregovori s bankama vezano uz kreditna zaduženja radnika.

- Na sastanku u Upravi trebao bi se naći modus da se ne otvara opcija stečaja, vidjet ćemo hoće li se iznaći rješenje - naveo je Biokšić.

Na upit kako im Dragan Čović može garantirati da neće biti stečaja, Biokšić je rekao da su više puta proteklih godina imali raznih obećanja.

- Vidjet ćemo hoće li se ova obećanja koja je dao predsjednik Čović ispuniti. Pokušat će se iznaći rješenje da se ne otvara stečaj - ispričao je Biokšić.

Okupljeni radnici nisu zadovoljni ishodom sastanka te se i dalje nalaze pred zgradom HDZ-a.

Radnici traže da im se obrati Čović , koji će zapravo, kako je rečeno, prisustvovati novom sastanku u "Aluminiju".

14:00

Kako saznajemo, s Draganom Čovićem je u zgradu HDZ-a BiH ušao i predsjednik Nadzornog odbora "Aluminija" Zdenko Klepić, a nakon toga i predstavnici Sindikata.

13:50

Dragan Čović stigao je ispred Centrale HDZ-a BiH, ali ga niko od okupljenih nije uspio vidjeti, jer cijeli objekt osiguravaju jake policijske snage. Okupljeni su mu skandirali "Lopove, lopove, izdaja, izdaja". 

13:30

Navodno, Čović bi u Centralu trebao doći za desetak minuta, gdje će se sastati s predstavnicima Sindikata. Oni i generalni direktor ''Aluminija'' Dražen Pandža mole radnike da budu dostojanstveni.


Više stotina radnika „Aluminija“ stiglo ispred HDZ-a - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+20

13:00

Protest radnika "Aluminija" pred zgradom HDZ-a u Mostaru i dalje traje. Štaviše, brojnim radnicima se pridružuju građani.

Radnici poručuju da neće odustati od protesta sve dok se predstavnicima Sindikata ne obrati lider HDZ-a Dragan Čović, i to u Centrali stranke, kako im je to jučer i rečeno. Odbijaju otići u upravnu zgradu "Aluminija", gdje ih se pozivalo na sastanak.

11:37

Više stotina radnika „Aluminija“ tačno u 11:30 sati, kako su to najavili jučer, okupilo se pred Centralom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Mostaru, gdje su u podne čelnici ove stranke trebali održati sastanak s predstavnicima Sindikata ovog preduzeća.

Međutim, jutros je iz HDZ-a BiH obznanjeno da će predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obići mostarski „Aluminij“ te se sastati s menadžmentom, Nadzornim odborom i Sindikatom, ali u upravnoj zgradi ovog preduzeća.

To je izrevoltiralo radnike, koji nisu htjeli odustati od okupljanja pred zgradom HDZ-a BiH i gdje, zapravo, čekaju da njihovi predstavnici budu primljeni na sastanak.

Kako su kazali predstavnici Sindikata, njih niko nije obavijestio o izmjeni plana i traže da se ispoštuje jučerašnji dogovor.

Ispred Centrale HDZ-a su jake policijske snage.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.