SREBRENICA Član Predsjedništva BiH

Džaferović: Apeliram na naše komšije, otkrijte nam mjesta masovnih grobnica, olakšajte žrtvama, smirite svoju savjest

Skoro svake minute oduziman je život jednom nevinom biću, kazao je Džaferović

Avaz.ba
11.07.2019 12:03

Džaferović: Zločin se dogodio pred očima cijelog svijeta

Foto: T. Saletović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u Srebrenici je kazao:

- Danas smo ovdje da u kabure spustimo posmrtne ostatke nevinih 33 ljudi. Jer kome i za šta može biti kriv 16-godišnji Osman Cvrk, kome i za šta mogu biti kriva sva ostala djeca? Kakva je krivica tek stasalih braće Isakovića, Zaima Pilava i njegovog sina Fuada? Kakva je krivica 82-godišnje starice Šahe Crvk? 

Šta su i kome skrivili mučki pobijene žena, trudnice, bebe, starci, muškarci, koji su branili svoje porodice i svoje živote? Razlog je samo jedan, bili su muslimani, Bošnjaci. To je bio jedini i dovoljan razlog Karažićevim i Mladićevim odredima smrti, potpomognuti paravojnim odredima iz Srbije da za nekoliko dana na najbrutalniji način ubiju 8.000 ljudi. Skoro svake minute oduziman je život jednom nevinom biću - kazao je Džaferović.

Zločin pred očima svijeta

On je upozorio da je cilj bio da se na ovom području potpuno zatre postojanje jednog naroda. 

- Zločin se dogodio pred očima cijelog svijeta. UN nije poduzeo korake da spriječi najteži zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata. Srebrenica će zauvijek ostati crna mrlja na obrazu svijeta - kazao je Džaferović.

On je podsjetio da više od 1.700 žrtava još nije pronašlo konačan smiraj.

- S ovog mjesta upućujem apel našim komšijama, otkrijte nam mjesta masovnih grobnica, olakšajte bol i patnju žrtvama, pomozite i sebi, barem djelimično smirite svoju savjest. Nemojte živjeti sa spoznajom da se oko vas nalaze grobnice, a vi šutite. Dok njihove duše ne nađu smiraj, ni vi nećete biti mirni - kazao je Džaferović.

Upozorio je kako je posebni zločin negiranje zločina. 

- To je posljednja faza genocida. Genocid se negira uprkos presudama Tribunala. Političke i vjerske elite srpskog naroda ne žele se suočiti s istinom, ograditi se od ideologije, zločinaca, koji su osuđeni. Negiranjem genocida i glorificiranjem zločinaca ne vrijeđaju samo žrtve, već guraju prst u oko civiliziranom svijetu, koji zna šta je istina.  

Time u suštini štetu nanose svom narodu, na koji projiciraju odgovornost za zločine Miloševićeve i Karadžićeve politike. Ispravan put bi bio da prihvate genocid, prihvate presude, ograde od zločinaca i ideologije, podrže donošenje zakona o negiranju genocida i ratnih zločina - poručio je Džaferović. 

On je dodao da se samo tako može iznova graditi povjerenje koje nam je potrebno, ali i zbog generacija koje dolaze.

Istrajavati na pravdi 

- A što se tiče nas, mi ćemo istrajavati na pravdi sve i dok posljednji zločinac bude kažnjen. Čuvat ćemo istinu. Osim što je zapisana u sudskim presudama, ona je kao  opomena duboko zapisana u našu kolektivnu svijest - dodao je. 

Ta istina, istakao je, zna se i širom svijeta, gdje se ovih dana obilježava godišnjica zločina u Srebrenici.

- To postaje planetarni događaj. Na ''Marš mira'' dolaze ljudi iz cijelog svijeta. Svi su oni čuvari istine. Čuvari istine su i bijeli nišani u potočarskoj dolini i Memorijalni centar. Nadam se da će doći vrijeme kako bi sve žrtve bile ukopane ovdje - kazao je Džaferović. 

On je poručio da Memorijalni centar u Potočarima treba osposobiti da nastavi svoju misiju čuvanja istine o genocidu.

- Naša je obaveza da vodimo računa o obnovi života u Srebrenici, o ljudima koji su se vratili. Povratak u Podrinje, na obale naše Drine, mora biti održiv. Mnogo je urađeno, ali potrebno je uraditi još više. Bilo je i nekih slabosti, najčešće, kada smo bili razjedinjeni. Ali moramo dati svoj maksimum. To je naš dug prema nevinim žrtvama srebreničkog genocida - zaključio je Džaferović.

NA VRH