11. JULI

Džeremi Hant: Izuzetno je važno nastaviti borbu protiv negiranja strahota koje su se dogodile u Srebrenici

Na današnji dan prisjećamo se svih umrlih, njihovih porodica i zajednica, poručio je između ostalog

Džeremi Hant. RT

L.Đ./Avaz.ba

11.7.2019

Britanski ministar vanjskih poslova Džeremi Hant (Jeremy Hunt) obilježio je 24. godišnjicu genocida u Srebrenici riječima da se danas obilježava godišnjica "jednog od najvećih zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, kada je više od 8.000 muškaraca i dječaka iz Srebrenice i okoline ubijeno u genocidu".

Hant je naglasio važnost sjećanja na genocid i istrajnosti na kažnjavanju počinioca.

Britanski ministar vanjskih poslova je pozdravio snažnu poruku koju je poslala ovogodišnja presuda Apelacionog suda u slučaju protiv Radovana Karadžića, koji ga je osudio na kaznu zatvora od 40 godina, kazavši da je ona dokaz da niko ne može pobjeći ruci pravde.

Na današnji dan, 24 godine od srebreničkog masakra, prisjećamo se svih umrlih, njihovih porodica i zajednica, čiji su životi okrutno i nepovratno promijenjeni. Izuzetno važno je da se nastavimo boriti protiv negiranja strahota koje su se dogodile u Srebrenici - rekao je Hant te dodao da će Velika Britanija nastaviti pomagati regionu zapadnog Balkana da prevaziđe ratnu ostavštinu te pomagati preživjelima u pronalaženju i identificiranju nestalih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.