STAVOVI

Ivo Goldstein: Zakonom zabraniti negiranje genocida u Srebrenici

Ako jedno društvo i država žele biti napredni i razvijeni , onda moraju imati spoznaju o vlastitoj prošlosti

Goldstein: Negiranje genocida u svrhu političke propagande. Arhiv

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

11.7.2019

Ivo Goldstein, ugledni hrvatski historičar i univerzitetski profesor, na dan kada se u povodu 24. godišnjice genocida u Srebrenici cijeli svijet, uključujući i susjednu Hrvatsku, sjećaju stradanja i ubistava više od osam hiljada nedužnih civila, za „Avaz“ komentira strašni fenomen da postoje oni koji, uprkos brojnim presudama međunarodnih sudova i neoborivim dokazima da je jedan narod ubijan samo zbog drugačijeg imena, negiraju ono što se desilo 11. jula 1995. godine u Srebrenici.

- Nažalost, u državama bivše Jugoslavije postoje krugovi koji povijest ne vide kao znanstvenu disciplinu i polje na kojem se može obogaćivati kultura, nego ga vide kao polje političke propagande. To je, nažalost,  slučaj i s genocidom u Srebrenici - kaže Goldstein.

Na pitanje mogu li se negatori genocida zaustaviti u svojoj sramnoj propagandi i pokušaju umanjenja zločina i pokolja u Srebrenici, tako što ga, umjesto genocidom, nazivaju drugim imenima, Goldstein kaže da bi donošenje zakona o zabrani negiranja genocida na ovim prostorima moglo donekle spriječiti sve one koji to čine da budu onemogućeni u svojim namjerama.

- Jedna od mogućnosti da se to zaustavi svakako je donošenje uredbe ili zakona koji će podrazumijevati i sankcije za takvo što. Međutim, svima treba biti jasno da, ako jedno društvo i država žele biti napredni i razvijeni, onda moraju imati spoznaju o vlastitoj prošlosti. 

Ako nemate pravu, realnu sliku o tome što se događalo u prošlosti, onda je teško napraviti bilo kakvu inventuru i shvatiti gdje je to društvo, ta sredina danas i šta će raditi sutra. U razvijenim zemljama vrlo se kritički sagledava prošlost, zato te zemlje i jesu razvijene – zaključuje Goldstein.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.