SARAJEVO Dvojica od 40 nisu došla

17. put odgođeno suđenje u slučaju "Pravda": Zašto je optuženi Musić smješten u bolnicu

M. AŠČIĆ

Kantonalni sud u Sarajevu odgodio je danas 17. put početak suđenja u predmetu "Pravda", a razlog je što optuženi Izet Musić nije mogao prisustvovati suđenju. On je, kako je provjerama utvrđeno, smješten na Neurologiju KCUS-a. Nastavak suđenja zakazan je za 23. avgust.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu prethodno je jutros naredbu da se dvije osobe privedu u ovu instituciju kako bi konačno, nakon dvije godine, počelo suđenje u predmetu "Pravda".

Suđenje je jutros u 9 sati ponovo odgođeno jer dvoje od ukupno 40 optuženih nije došlo na ročište. Ovo je već 17. put da nije počelo suđenje u ovom predmetu. Optužnica je potvrđena prije 20 mjeseci, ali nikada nije pročitana. 

Naredbu o privođenju donio je sudija Igor Todorović. 

U ovom predmetu optuženo je ukupno 48 osoba, ali je jedino Alija Delimustafić u pritvoru skoro tri godine.

Kako je rečeno, nastavak je planiran za danas u 12 sati, a naredba za privođenje odnosi se na optuženog Envera Delimustafića, brata Alije Delimustafića, i optuženog Izeta Musića.

Musić je navodno u bolnici, a Sudska policija će provjeriti je li to tačno.

U ovom predmetu, koji se odnosi na nezakonita knjiženja nekretnina u Kantonu Sarajevo, optuženi su advokati, notari, sudije, pravobranioci... Svi se terete i za sistemsku korupciju i organizirani kriminal. Samo jedno ročište građane košta oko 20.000 maraka, što znači da bi 17. odgoda ispraznila kasu Kantona Sarajevo za više od 350.000 KM.

NA VRH

Podijeli članak na