GORNJI VAKUF

Za svaku pohvalu: Komšije obnavljaju kuću supružnika Ždralović

Mustafa i Elifa: U kući nisu imali vode. Avaz

N. ČAUŠEVIĆ

13.7.2019

Mustafa i Elifa Ždralović jedni su od najstarijih mještana u gornjovakufskom naselju Dražev Dolac.

Oboljeli i onemoćali, sa Mustafinom minimalnom penzijom jedva životare. Elifa već pomalo gubi pamćenje pa više ne može ni hranu spremati.


Zamijenjeni prozori u prizemlju. Avaz

Medicinska pomoć

Džematski odbor Dražev Dolac, na čelu sa predsjednikom Šefikom Trapom i imamom Ismetom ef. Abdibegovićem, pokrenuo je akciju prikupljanja pomoći ovom paru te renoviranja njihove trošne kuće, bez vode, koja više nije imala nikakve uvjete za stanovanje.
 
Mještani su se organizirali i, zahvaljujući brojnim donacijama, već su počeli radove. I dok Mustafa i Elifa borave na spratu, u prizemlju su već obnovljeni zidovi, pod, vrata su prefarbana, prozori zamijenjeni...

Za obnovu kupatila i predsoblja još nisu pronađena sredstva. Elifa s osmijehom kaže da joj je kuća sada ljepša, dok nam Mustafa pokazuje šta je do sada urađeno.

Mustafi i njegovoj supruzi prijeko je potrebna i medicinska pomoć, kao i procjena Elifinog invaliditeta, jer nije sposobna samostalno živjeti. Nužno je uraditi i dezinfekciju i deratizaciju cijele kuće.


Dugoročan projekt


- Radimo dugogoročan projekt, nadzirat ćemo ih i zadužiti ženu koja bi im čistila i obilazila ih, spremala im hranu, jer Elifa to nije u mogućnosti. Svjesni smo da, ako ih ne zaštitimo adekvatno, ništa nismo uradili. Obaveza je svih nas, mještana i rodbine, da im olakšamo i omogućimo život dostojan čovjeka, da im bude čisto i da imaju šta da jedu - dodaje Abdibegović.


Potrebno uraditi i deratizaciju. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.