SASTANCI

Berton: Korupcija je rak koji podriva demokratske institucije

Kasipović je najavio i donošenje zakona o suđenju u razumnom roku

Šef Misije OSCE-a u BiH i Anton Kasipović. Fena

Avaz.ba

12.7.2019

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Brus Berton (Bruce) ponovio je danas da je korupcija rak koji podriva demokratske institucije i uvjerenje u njihov rad.

Istakao je da postoje određena pozitivna dešavanja u borbi protiv korupcije, u određenim kantonima u Federaciji BiH, ali da mnogo toga ostaje da se uradi.

Na medijske izvještaje o navodnoj umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije u korupciji, Berton je rekao da svi članovi pravosuđa, a naročito VTSV-a, trebaju biti nosioci standarda u etičkom i profesionalnom ponašanju.

Ponovio je da niko ne može biti iznad zakona, pa ni o onome o VSTV-u.

- Svi znamo kakvu štetu može učiniti korupcija u svim društvima, a njeno suzbijanje zahtijevat će dugogodišnju borbu i napore - rekao je Berton.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom pravde RS Antonom Kasipovićem bilo je riječi o zajedničkim aktivnostima u borbi protiv korupcije.

Kasipović je rekao da žele ohrabriti ljude da prijavljuju korupciju i slično ponašanje, a u januaru naredne godine očekuje i prve izvještaje o realiziranju Strategije za borbu protiv korupcije.

Podsjetio je da Ministarstvo pravde RS, u saradnji s entitetskom policijom i uz tehničku podršku Misije OSCE-a, kontinuirano provodi aktivnosti koje se odnose na prevenciju i sistematsku borbu protiv korupcije te redovan monitoring i izvještavanje o korupciji.

U ovoj godini realizirane su obuke o postupanju putem aplikacije za izvještavanje o realizaciji Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije u RS do 2022. godine, koju je kreiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Kasipović je najavio i donošenje zakona o suđenju u razumnom roku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.