IMENOVANJA

Lejla Vuković za "Avaz": Do 1. avgusta bit će formirana Vlada Tuzlanskog kantona

Vuković: Formirana nova skupštinska većina. Avaz

Piše: E. Ma. - E. Sk.

12.7.2019

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) danas su potvrdili imenovanje Lejle Vuković iz Saveza za bolju budućnost (SBB) za bošnjačku članicu rukovodstva ovog zakonodavnog tijela.

Prema rezultatima pojedinačnog glasanja, Vuković je izabrana s devet glasova Stranke demokratske akcije (SDA), jednim iz Pokreta demokratske akcije (PDA), po dva iz Stranke za BiH (SBiH) i SBB-a te po jednim Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte (DF).

- Formirana je i nova skupštinska većina. To je proces koji će svakako odblokirati daljnji proces formiranja vlasti na koji čekamo skoro devet mjeseci nakon završetka izbora. Slijedi implementacija rezultata izbora. Nadam se da ćemo uskoro imati i mandatara i da će se Vlada Tuzlanskog kantona uskoro formirati - kazala je Vuković za "Avaz".

Dodala je da je zahtjev SBB-a jedino bio da se konačno odblokira kompletan proces.

- Nadam se da će uskoro biti sve završeno i zbog tehničkih uvjeta. Skupštinski zastupnici su od 1. avgusta na kolektivnom godišnjem odmoru i do tada bi trebala biti formirana Vlada TK - kazala je Vuković.

Zanimljivo je upravo to što Vukovićeva nije sama sebe predlagala za člana rukovodstva kao što su to učinili Žarko Vujović (SDP) i Boris Krešić (DF) iz reda srpskog i hrvatskog naroda jer su zbog opstrukcija faktički bili primorani na tu varijantu kako bi otkočili dalje procese formiranja vlasti.

- Mogu reći kako je moj izbor dio koalicionog dogovora nove većine u Skupštini TK. Ja ću se kao i u prethodnom mandatu zalagati za dobrobit građana TK, nevezano jesam li u rukovodstvu Skupštine TK, u kolegiju ili samo zastupnica. Moji prioriteti su vezani za naše građane i poboljšanje uvjeta života - kazala je  Vuković.

Inače, vlast u Tuzlanskom kantonu danas je zvanično konstituirana, a čine je pojedini zastupnici iz SDP-a, uz SDA, SBB, DF i Stranku za BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.