OPROŠTAJNA POSJETA Novalić primio ambasadoricu Njemačke Kristin Hohman

Kurtoazna posjeta uz snažnu poruku: Bez bržeg razvoja ekonomije nema ni napretka

Razgovarali i o situaciji u "Aluminiju"

Avaz.ba
12.07.2019 14:41

Kristin Hohman i Fadil Novalić

Foto: Vlada FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Kristin Hohman (Christiane Hohmann).

Iako je posjeta imala kurtoazni karakter, nezaobilazne teme razgovora su bile aktuelno stanje u BiH, formiranje vlasti, restrukturiranje privrede, "Alumunij" te ekonomija.

Naglašeno je da bez bržeg razvoja ekonomije nema ni napretka, političke i svake druge stabilnosti, zaustavljanja odlaska mladih ljudi, jačanja vladavine prava.

Novalić je istakao značaj dobrih odnosa dvije zemlje, posebno na planu trgovinske razmjene i njemačkih investicija u privredu BiH. S tim u vezi rečeno je da su jačanje vladavine prava i stvaranje primamljivijeg poslovnog ambijenta uvjeti bez kojih se neće moći ići naprijed u razvoju domaćeg tržišta i ekonomije.

Kad je riječ o "Aluminiju", Novalić je izrazio žaljenje što je kompanija došla u takvu situaciju, prije svega zbog stanja na svjetskom tržištu aluminija koje je u ovom trenutku izrazito nepovoljno za ovo privredno društvo, ali i evidentnih nedostataka u upravljanju unutar "Aluminija". 

Prestanak rada mostarskog kombinata nazvao je neumoljivošću ekonomije nad politikom, naglasivši da je to prevashodno ekonomsko pitanje i da može biti riješeno samo ekonomskim mjerama.

Ambasadorica Hohman istakla je da Federacija mora nastaviti reformski put koji je započet, rekavši kako će naša zemlja kao i do sada, imati podršku SR Njemačke na putu ka Evropskoj uniji. 

  • Novalić uručio poklon ambasadorici Hohman
    Novalić uručio poklon ambasadorici Hohman Foto: Vlada FBiH
U znak zahvalnosti za sve što je učinila tokom svog mandata i sjećanja na period proveden u Bosni i Hercegovini, Novalić je ambasadorici Hohman uručio prigodan poklon poželjevši joj uspješan nastavak diplomatske karijere u glavnom gradu Estonije Talinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Komentari

NA VRH