SREBRENICA

Ostali tuga i bol, bijeli nišani i 33 svježe humke suzama natopljene

Sutra predviđena posjeta osam masovnih stratišta u Podrinju

Piše: S. SMAJLOVIĆ

12.7.2019

Pusta potočarska zelena dolina - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Kao i svake godine, dan nakon dženaze potočarska zelena dolina sa 6.610 bijelih nišana i novih humki ostane pusta. Muklu tišinu narušavaju let poneke ptice, koja iznad tog prostora ne pušta cvrkut, jecaji i suze onih koji su danas došli da ponovo posjete mezarja svojih najmilijih, prouče Fatihu i odoše, a bijeli nišani i svježe humke ostadoše da čekaju njihov ponovni dolazak.

Tišinu koja se nad ovom dolinom nadvila još 31. marta 2003. godine, kada je prvi put ukopano 600 identificiranih tijela srebreničkih Bošnjaka stradalih u genocidu, u julu 1995. godine narušio je mujezinov tužni ezan za džuma-namaz iz musale ovog kompleksa, koja se u posljednjih deset godina od marta do kraja septembra klanja u ovom sakralnom dijelu.

Nakon ovogodišnje komemoracije, prvi džuma-namaz predvodio je Muaz Redžić, glavni imam jednog medžlisa iz Amerike. Obraćajući se džematlijama, Redžić je, između ostalog, naglasio da su Potočari posebno mjesto, mjesto koje se nalazi u BiH, koja šuti, ali se njen glas daleko čuje.

- Učimo i cijenimo znanje, jer nas ono spaja i ujedinjuje. Nama nikada nije manjkalo jedinstva i zato nam nije luksuz da to jedinstvo cijepamo - poručio je ef. Redžić.

Malo je danas bilo posjetilaca u ovom kompleksu. Navratili su rijetki koji su još jednom posjetili mezare svojih najmilijih i proučili Fatihu te se uputili ka svojim destinacijama, a većina onih iz dijaspore otišla je na more ili u posjetu rodbini širom BiH, s porukom da će opet doći iduće godine.

Programom obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine sutra je predviđena posjeta osam masovnih stratišta u Podrinju. Povodom toga udruženja srebreničkih majki, preživjele porodice, rodbina, prijatelji i komšije, položit će cvijeće i proučiti Fatihu pored zgrade ''Elektroprenosa'' u Potočarima, Kravici kod Bratunca, Pilici, Brani, Petkovcima, Branjevu, Orahovcu, u zvorničkoj općini i Novoj Kasabi kod Milića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.