KOD SREBRENICE Poginulima u dva posljednja rata

Služen parastos Srbima stradalim u Zalazju 1992. godine

Srna
12.07.2019 17:26

Zalazje

Foto: RTRS

U Zalazju kod Srebrenice danas je služen parastos stradalima u dva posljednja rata, prislužene su svijeće za pokoj duša 69 Srba ubijenih na današnji dan 1992. i položeno cvijeće na spomen-obilježje povodom obilježavanja 27 godina od stradanja Srba u srebreničkoj općini.

Cvijeće na spomen-obilježje položile su delegacije općina Srebrenica i Bratunac, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, Udruženja logoraša regije Birač, boračkih organizacija Srebrenice i Bratunca te delegacija Srpske radikalne stranke Srbije i općinske stranačke delegacije.

Parastosu je prisustvovala i cvijeće na spomen-obilježje položila i grupa od dvadesetak biciklista, koji su organizirali biciklističku vožnju od Bratunca i Srebrenice do Zalazja kao znak zahvalnosti nastradalima, a planiraju da ta njihova aktivnost postane tradicionalna.

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je poruka sa Zalazja ista kao i prethodnih godina, samo se brojka mijenja, a to je "27 godina od zločina bez kazne" u Zalazju i da porodice nastradalih još čekaju i traže istinu i pravdu.  

- Srebrenica je napuštena kada je riječ o srpskim žrtvama. Niko nije osuđen za zločine nad srebreničkim Srbima u Haškom tribunalu, i to je razlog zašto ne vjerujemo u rad međunarodnog, ali i Suda BiH - poručio je Grujičić. 

On je rekao da su najveći zločini činjeni na najveće srpske praznike. 

- Krenuli su da ta sela etnički očiste i pobiju srpski narod, a narod je stao u odbranu i doživio tragediju za koju neko mora da odgovara. Oni koji tu pravdu dijele neće da čuju naše zahtjeve i dokaze, jer ne žele da priznaju i bilo koga osude za zločine počinjene nad srpskim narodom, uprkos činjenicama i materijalnim dokazima koji su im davno dostavljeni. To pokazuje da su Međunarodni i Sud BiH jednostrani i formirani samo da sude Srbima - poručio je Grujičić.

Stoja Stevanović, kojoj su prije 27 godina u Zalazju nestala dva brata, Radislav i Radisav Vasiljević, kaže da je žalosno da niko nije odgovarao za masakriranje i paljenje ratnih zarobljenika i da ne vjeruje u zemaljsku pravdu i rad Tužilaštva i Suda BiH. 

- Dolazimo svake godine da se prisjetimo i odamo poštu Radislavu i Radisavu, koji su ovdje nestali. Radislav je razmijenjen masakriran i spaljen 16. jula 1992. godine, a prepoznali smo ga po burmi na ruci. Radisav je ekshumiran 2003. ovdje uZalazju, a na njegovu identifikaciju čekali smo deset godina. Obojicu smo sahranili u Bratuncu - navela je Stevanović.

Prije parastosa, članovi porodica poginulih, saborci, boračke i općinske delegacije Srebrenice i Bratunca položili su cvijeće na groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj ubijenih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.  

Članovi porodica i predstavnici Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice ponovo su danas izrazili nezadovoljstvo zbog rada Tužilaštva i Suda BiH.

Služenjem parastosa u Zalazju završen je 23. memorijalni, humanitarno-duhovni i kulturno-sportski program "Petrovdanski dani", koji je povodom 27 godina od stradanja srebreničkih Srba organizirao Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Osim 69 poginulih na Petrovdan 1992. godine, nestala su i zarobljena još 22 Srbina, od kojih se deset još vode kao nestali, a veliki broj je ranjen.

Posmrtne ostatke njih deset slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle 10. juna 2011. godine u Zalazju, prilikom traženja bošnjačkih žrtava.

Nakon više od godinu dana, ti posmrtni ostaci su identificirani i sahranjeni 2012. godine na Petrovdan, dva su pronađena i sahranjena ranije, a za još deset Srba nestalih tog dana i dalje se traga.

Tagovi

Zalazju Parastos

Komentari

NA VRH