REAKCIJE

Majkić osula paljbu po visokom predstavniku: Njegov stav je nerazuman i neobjašnjiv

OHR je istakao da će ozbiljno početi da razmišlja o tome da svoje prisustvo na komemoracijama srpskim civilnim žrtvama u Podrinju podignu na viši nivo kada se za to stvore uvjeti

Dušanka Majkić. Arhiv

I.K./Avaz.ba

12.7.2019

Delegatkinja SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocijenila je potpuno nerazumnim i neobjašnjivim stav visokog predstavnika Valentina Incka da ne prisustvuje komemoracijama srpskim žrtvama dok se ne prestane negirati genocid u Srebrenici i govoriti protiv BiH. 

Vidimo i ovaj put da je visoki predstavnik pokazao potpuno solidarisanje s istinom po mjeri bošnjačkih političara i da je potpuno nezainteresovan za tragediju srpskog naroda u proteklom ratu - kazala je Majkić. 

Ona je, u izjavi za Srnu, poručila predstavnicima međunarodne zajednice da postoje razlozi zbog kojih srpski predstavnici u institucijama BiH nikad neće moći prihvatiti zakon o zabrani negiranja genocida. 

Naime, u slučaju prihvatanja zakona, ističe Majkić, bilo bi omogućeno da se mnogim građanima srpske nacionalnosti sudi za verbalni delikt, čak i onima koji argumentima osporavaju to djelo. Ona je, također, istakla da je pitanje kvalificiranja događaja u Srebrenici kao genocida otvoreno i da će se na njemu u budućnosti raditi.

Ona naglašava da je pitanje osporavanja genocida u Srebrenici pokrenuto iz više domaćih i međunarodnih izvora, a nakon propalih pokušaja političkih stranaka od 2007. godine do danas da se jedan takav zakon donese u BiH, sada na tome insistira nevladin sektor.  

Podsjetimo, OHR je istakao da će ozbiljno početi da razmišlja o tome da svoje prisustvo na komemoracijama srpskim civilnim žrtvama u Podrinju podigne, kako je navedeno, na viši nivo kada se za to stvore uvjeti – “kada pojedini govornici na (nekim) komemoracijama prestanu negirati da se genocid desio u Srebrenici, glorificirati ratne zločince, širiti govor mržnje te govoriti protiv BiH”. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.