ZAGREB Saopćenje za javnost

Vlada Republike Hrvatske zabrinuta zbog "Aluminija"

Fena
12.07.2019 19:11

Teška situacija za "Aluminij"

Foto: Arhiv

Vlada Republike Hrvatske oglasila se u petak popodne saopćenjem u kojem se navodi da "izražava zabrinutost i žaljenje" što je došlo do prestanka rada mostarskog "Aluminija", "jednog od strateških ekonomskih subjekata za hrvatski narod u Federaciji BiH, ali i za ekonomski razvoj cijele Bosne i Hercegovine".

- Podsjećamo na to da je prema podacima Centra za restrukturiranje i prodaju Republika Hrvatska vlasnik 22.814 dionica koje čine 12 posto temeljnog kapitala Društva (što je pripalo Hrvatskoj na temelju ulaganja u obnovu ratom uništenog pogona elektrolize). U tom kontekstu hrvatska Vlada ima ograničen utjecaj koji nije presudan u donošenju odluka i upravljanju trgovačkim društvom "Aluminij" d. d. Mostar - navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je Republika Hrvatska preko svog predstavnika u Nadzornom odboru "Aluminija" primila informaciju o razgovorima koje su vodili predstavnici Vlade Federacije BiH i Uprave društva "Aluminij" s potencijalnim strateškim partnerima te se najavljuje da predstavnici Vlade Hrvatske uoči sljedeće sjednice Skupštine društva "Aluminij" obaviti konsultacije s predstavnicima Uprave društva te Vlade Federacije BiH kao najvećim pojedinačnim vlasnikom, kako bi se razmotrila moguća rješenja za izazove koji se nalaze pred mostarskim "Aluminijem".

- Hrvatska Vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u "Aluminiju" može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, u skladu s najboljim evropskim poslovnim praksama. Provođenje tih mjera pretpostavlja podršku Vlade Federacije BiH - poručili su iz Vlade RH.

Zbog eskalacije problema u mostarskom "Aluminiju" hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je zatražila očitovanje Vlade RH te je izrazila zabrinutost za sudbinu oko 900 radnika.

Proizvodni pogodni "Aluminija" ugašeni su u noći sa 9. na 10. jula, nakon što je preduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije "Aluminij" nekoliko posljednjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, a prema posljednjim podacima, "Aluminijev" dug za električnu energiju sa 30. junom 2019. godine iznosi 293 miliona maraka.

Komentari

NA VRH