LIČNOST SEDMICE

Jusuf Nurkić: Karijera u Americi, srce i duša u Bosni

Nurkić u Srebrenici: Ljudska i sportska veličina. T. Saletović

Piše: E. JESENKOVIĆ

14.7.2019

Sve što radi, radi iz srca. A srce mu je veliko, široko, humano, baš onoliko koliko djeluje i sama pojava Jusufa Nurkića.

Div od 213 centimetara, najveća je bosanskohercegovačka sportska (da li samo sportska) zvijezda, koja nas već godinama predstavlja tamo gdje rijetki stižu, a još rjeđe postaju važan faktor, a to je planetarno popularna, američka košarkaška NBA liga.

Pravi ambasador 

A Jusuf je postao upravo sve to. O njegovim sportskim dostignućima sve je već poznato i naširoko opisano.

Sezona za nama bila je Nurkićeva najbolja u karijeri i nadati se da ga teška povreda noge neće spriječiti da nastavi uspon, da će to biti samo mala smetnja na putu do još većih uspjeha.

Jusuf će u avgustu proslaviti 25. rođendan i najbolje od njega tek treba da uslijedi i tome treba da se radujemo.

Možda još više treba da se radujemo tome što je Nurkić izrastao i u istinskog ambasadora Bosne i Hercegovine, čovjeka koji se afirmirao van granica naše države, stekao slavu i bogatstvo, ali nije zaboravio ni ko je, ni šta je, ni odakle je.

Ne postoji bitan događaj u BiH koji Jusuf na prigodan način ne obilježi ili komentira, od praznika, sportskih uspjeha, političkih i ekonomskih tema pa do, nažalost, tužnih godišnjica kakva je bila ona srebrenička.

Ispunio želju

Na 24. godišnjicu najvećeg stradanja jednog naroda nakon Drugog svjetskog rata Nurkić se prije dva dana zaputio u Srebrenicu i odao počast žrtvama genocida.

Njegova je to bila i želja, ali i nešto što je shvatio kao obavezu, jer i sam potječe iz tog naroda.

I kad vidimo da i u dalekoj Americi slavi bosanskohercegovačke ratne heroje i podsjeća na stradanja Bošnjaka, budite uvjereni da to radi čiste duše i misli, jer mu je iskreno stalo i do ove države i do ovog naroda.

I sam, konkretno, radi na tome da ljudima bude bolje, ali o tome nikada nije želio pričati. I ne treba. Njegova djela sve govore.

Pet godina u Americi

Nurkić je rođen u Svojatu kod Živinica. Ozbiljnom košarkom počeo se baviti u Sloveniji. 

Kalio se i u Hrvatskoj (Cedevita, Zadar) prije nego što se 2014. otisnuo u Sjedinjene Američke Države. Njegov prvi NBA klub bili su Denver nagetsi, a pravi procvat doživio je u Portland trejl blejzersima, gdje je postao udarni centar.

Prošlog ljeta postao je najbolje plaćeni bh. sportista potpisom na novi ugovor s Blejzersima vrijedan 48 miliona dolara za četiri sezone. Igrao je za juniorsku, mladu i seniorsku reprezentaciju naše države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.