ZENICA

RVI poručili negatorima genocida: Mi nismo teroristi, Bosne je bilo, ima je i bit će je

Najzaslužniji za slobodu domovine

Fena

13.7.2019

16. sportske igre RVI FBiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović svečano je danas u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici otvorio 16. sportske igre ratnih vojnih invalida Federacije Bosne i Hercegovine, na kojima učestvuje sedam kantonalnih ekipa i oko 350 takmičara.

Dvodnevne igre počele su jutarnjim defileom učesnika kroz grad te polaganjem cvijeća na spomen-obilježju Kameni spavač, gdje su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast žrtvama agresije na BiH.

- Predstavlja mi izuzetnu čast da mogu biti pokrovitelj i da mogu otvoriti 16. sportske igre RVI FBiH. Ovaj događaj ima veliku simboliku, koju treba prepoznati. 

Ovo su sportske igre onih koji su, uz naše bosanske šehide, poginule borce, najzaslužniji za slobodu koju mi danas imamo u našoj domovini BiH. Ovo su sportske igre ljudi koji su dali dijelove tijela, svoje zdravlje za slobodu ove zemlje - poručio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH unaprijed je čestitao pobjednicima, ali je dodao da su, za njega, svi učesnici ujedno i pobjednici. 

- Pobjednici ste bili kada je bilo najpotrebnije. Kada se branila BiH. Dragi prijatelji, mi danas izgrađujemo cjelovitu i demokratsku BiH, državu ravnopravnih naroda, borimo se za evropski i NATO put, prijateljske veze sa svim ostalim svijetom - napomenuo je Džaferović. 

On je sportistima, za koje je kazao kako su primjer da se mogu postići izvanredni rezultati na međunarodnoj sceni, poručio da još nije završena borba za „normalnu“ BiH te da je nedopustivo da neki demobilisani borci, koji su ušli u pozne godine, nemaju elementarne uvjete za život. 

Te bi nepravde, kazao je Džaferović, trebao ispraviti novi federalni zakon. 

- Mi smo ovdje, poručujemo im da mi nismo teroristi. Bosne je bilo, ima je i bit će je - poručio je negatorima genocida u Srebrenici predsjednik Saveza RVI FBiH Sead Delić, kojeg su pogodila izvještavanja nekih medija iz Srbije, kao i izjave političara iz te zemlje. 

Pokrovitelji takmičenja su Federalna vlada i Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, zatim Vlada ZDK i resorno ministarstvo za boračka pitanja.

Nakon svečanog otvaranja, bit će odigrana i revijalna malonogometna utakmica ekipe RVI FBiH protiv pripadnika Turske vojne misije i Ambasade te zemlje u BiH, a zvanični sportski program, na više lokacija u gradu, počinje u 14 sati.

Takmičenje u ribarenju bit će održano na stazi u Drivuši; u streljaštvu u Domu strijelaca; u bacanju kugle i pikadu na Atletskom stadionu Kamberovića polje, dok će na terenima u Areni biti održana takmičenja u šahu, stonom tenisu, sjedećoj odbojci i malom nogometu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.