REPUBLIKA SRPSKA

Višković: To je naš novac, a oni se ne mogu dogovoriti o direktoru

Jedini je interes veća pouzdanost snabdijevanja električnom energijom, kaže premijer RS

Radovan Višković. Arhiv

Srna/Avaz

13.7.2019

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ponovio je danas da se neformiranje Vijeća ministara BiH odražava na ekonomsku poziciju RS, ali da se ne može govoriti o ekonomskom kolapsu.

Bio bih sretan da se danas formiraju i Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara BiH kako bismo mogli razgovarati o nekim značajnim projektima bitnim za sve građane ove zemlje. Ovdje trpe građani oba entiteta - rekao je Višković.  

On tvrdi kako nije tačno da RS "vapi" za novcem od "Elektroprijenosa", navodeći kako mu je jedini interes u ovoj priči da se poveća pouzdanost snabdijevanja električnom energijom.

To je naš novac i potrebne su nam investicije da bi energetski potencijali ove zemlje bili stabilniji - rekao je Višković. 

On je kazao da je u Višegradu prije nekoliko dana izgorio trafo od 400 kilovolti, pa se sada struja proizvedena u Višegradu šalje u Rajlovac kod Sarajeva da se pretvori na 110 kilovolti i vrati u Višegrad.

- To znači po 250 kilometara u oba pravca, zbog čega je pouzdanost snabdijevanja tog kraja električnom energijom vrlo upitna, posebno kada se uzmu u obzir vremenske nepogode - upozorio je Višković.  

Ponovo je naveo i da blokada u "Elektoprijenosu" postoji samo zbog direktora, o čijem se izboru ne mogu dogovoriti Bošnjaci i Hrvati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.