IZVJEŠTAJ Naša zemlja ima najmanje privlačno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi

Zabrinjavajuće ocjene Stejt departmenta: Ekonomske reforme u BiH sporo napreduju

S. K.

Američke investicije u BiH su slabe

Foto: Arhiv


Bosna i Hercegovina otvorena je za strane investicije, ali ekonomske reforme napreduje sporo, navodi se u izvještaju američkog Stejt departmenta.

Na osnovu ovogodišnjeg izvještaja Svjetske banke o poslovanju, BiH ima najmanje privlačno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi i nalazi se na 89. mjestu od 190 globalnih ekonomija, ukazuje se u izvještaju.

U najnovijem izvještaju Stejt departmenta istaknuto je da BiH ima relativno nizak stepen direktnih stranih investicija, koje su, prema podacima Centralne banke BiH, za devet mjeseci prošle godine iznosile 458 miliona dolara.

- Američke investicije u BiH slabe su zbog malog obima tržišta, relativno malih nivoa primanja, udaljenosti od SAD, poslovne klime ispunjene izazovima i nedostatka prilika za investicije – navedeno je u izvještaju.

Dalje se navodi da se investitori u BiH suočavaju s korupcijom, kompliciranim pravnim i regulatornim okvirima i vladinim strukturama, netransparentnim poslovnim procedurama, nedovoljnom zaštitom prava na imovinu te slabim pravosudnim sistemom.

Prošle godine SAD su u BiH izvezle robu u vrijednosti od 380,5 miliona dolara, što je povećanje od 13 posto u odnosu na 2017., podaci su Agencije za statistiku BiH.

Više o temi Stejt department

VAŠINGTON
SAD čestitale pobjedu Pendarovskom
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na