MEVLUD

Obilježeno više od 400 godina postojanja džamije: MIZ Bileća i Brčko potpisali povelju o bratimljenju

Ovaj povijesni prostor ima veliki značaj za historiju Bošnjaka na ovim prostorima, naglasio efendija Bilalić

Piše: P.M.

14.7.2019

Džamija na Planoj - Avaz
Imami MIZ Bileća i MIZ Brčko - Avaz
Mevlud - Avaz
Mevlud - Avaz
Dnevni avaz
+2

U džamiji imama Ćamila ef. Avdića na Planoj organiziran je mevlud na kojem je upriličeno i bratimljenje MIZ Bileća i MIZ Brčko, što su potpisali muftija mostarski Salem ef. Dedović i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.  

Prema riječima muftije mostarskog Salema ef. Dedovića, ovaj mevlud veliki je događaj za MIZ Bileća, a nakon potpisivanja bratimljenja razmijenjeni su i pokloni između MIZ Bileća i MIZ Brčko.

- Mevlud u našoj tradiciji ima golemo značenje i ovo je danas veliki skup ovdje. Mi smo prije nekoliko godina obilježili 400 godina džamije koja nosi ime jednog velikog imamam koji potječe iz ovih krajeva Ćamil ef. Avdića. Sretni smo danas što smo upriličili mevlud koji je okupio raseljene Bilećane. Sretni smo danas zbog jedne velike i bitne stvari. Danas smo svjedočili velikoj stvari, bratimljenju islamske zajednice Bileće i Brčkog. Kroz historiju veliki broj Bošnjaka odavde se iselio na područja sjeveroistoka Bosne. 

Za nas je izuzetno važna briga koju pokazuju naša braća sa sjeveroistoka Bosne, s rijeke Save, za svoju braću na jugoistoku naše zemlje. Ovim ćemo dobiti jednu važnu poveznicu, važnu podršku za ovaj naš kraj, prostor i ljude. Iznad svega je važno to što postoji ta svijest o tome da je ovo jedna jedinstvena zajednica, jedan jedinstven prostor države BiH koji se i na ovaj način uvezuje i povezuje - istakao je muftija Dedović.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović rekao je da su na Planoj prije svega radi vjere.

- Svako mjesto na kojem je džamija više stoljeća ima jedan svoj veliki oreol duhovnosti. Obavezuje nas ta tačka da dolazimo, obavezuju nas oni prije nas koji su utabali taj put. Ova naša zemlja je zemlja mostova. Gradimo mostove od kada postojimo. Među najpoznatijim mostovima na svijetu su bosanskohercegovački mostovi, kao Stari most u Mostaru, Sokolovića most u Foči i mnogi drugi. 

To je naše naslijeđe, to treba biti naša i sadašnjost i budućnost. Trebaju nam mostovi u ovoj zemlji, oni su bili i putokaz drugima, a moramo i sami sebi pomoći da uspostavimo mnogo veze i kontakata, ne samo unutar jednog naroda, unutar jedne religijske zajednice nego među svim ljudima. Neka to bude poruka iz ovog mjesta ne samo za Bošnjake nego za sve ljude u ovoj zemlji BiH - naglasio je efendija Fazlović.

U ime MIZ Bileća prisutne na mevludu pozdravio je Sadet ef. Bilalić, glavni imam MIZ Gacko i Bileća, istakavši da muftija Dedović i muftija Fazlović ruše stereotipe da su zaboravljeni čuvari granica.

- Ovaj povijesni prostor ima veliki značaj za historiju Bošnjaka na ovim prostorima. Danas se svrstavamo među one koji oživljavaju poslaničku praksu, kontinuitet bratstva u pomaganju veličine bratimljenja. Poslanik je bratimio one koji su u stanju da pomognu i one koji su u potrebi - naglasio je efendija Bilalić, podsjetivši da su na području Bileće obnovljene tri džamije, ali da ima još neobnovljenih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.