SARAJEVO

Advokati turskih državljana koje traži Erdoan obraćaju se sutra javnosti

Na konferenciji za novinare obratit će se i Nožica i Ademović, koji su naveli da su pravni zastupnici onih čije se izručenje traži

Nožica i Ademović: Zastupnici turskih državljana. Arhiv

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

14.7.2019

U Sarajevu će sutra biti održana konferencija za novinare koju organiziraju poznati advokati Senka Nožica i Nedim Ademović. Oni su u pozivu naznačili da će tema konferencije za novinare biti „Pravni položaj turskih državljana u Bosni i Hercegovini čije izručenje traži Republika Turska“.

Na konferenciji za novinare obratit će se i Nožica i Ademović, koji su naveli da su pravni zastupnici turskih državljana.

Podsjećamo, tokom nedavnog susreta turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, turski predsjednik tražio je da bh. vlasti isporuče državljane Turske koji žive u BiH, a koje Turska traži zbog optužbi da su povezani s pokretom čiji je osnivač Fethulah Gulen (Fethullah), koji je u egzilu u Americi.

Prije nekoliko dana ambasador Turske u BiH potvrdio je da su državljanima Turske koji žive u BiH, a čije se izručenje traži, poništeni i turski pasoši, te je javno kazao da Turska ima dokaze "o njihovom učešću u državnom udaru" u Turskoj 15. jula 2016. godine, kao i da su oni pripadnici "terorističke organizacije". S druge strane, „Avazu“ je u Ministarstvu sigurnosti BiH potvrđeno da je azil u našoj zemlji zatražilo čak 65 turskih državljana.

Inače, oni čije se izručenje traži do sada se nisu htjeli javno oglašavati, a njima je podršku dalo 36 intelektualaca iz BiH u otvorenom pismu podrške ove sedmice u Sarajevu. Intelektualci su osudili progon, mahom profesora čije se izručenje traži, te su zatražili od bh. pravosuđa da ne podlegne političkom pritisku u ovom slučaju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.