SARAJEVO

Usvojena inicijativa Konakovića: Prekinuta saradnja sa svim ugostiteljskim objektima i hotelima koji imaju dugovanja za komunalne usluge

Piše: A. TABAK

15.7.2019

Sa današnje sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

12:25

Na sjednici Skupštine KS trenutno je pauza od 20 minuta. Nakon što su zastupnici postavili pitanja i inicijative, usvojena je inicijativa i predsjedavajućeg Skupštine Kanona Sarajevo Elmedina Konakovića koji je tražio da sve institucije čiji je osnivač ili suosnivač Kanton Sarajevo prekinu saradnju sa svim ugostiteljskim objektima, hotelima i drugim pravnim subjektima koji imaju dugovanja za komunalne usluge ili ne dozvoljavaju kontrolu potrošnje. 

Obrazložio je da se u ugostiteljskim objektima, hotelima održavaju seminari, kongresi, promocije i drugi oblici poslovne saradnje ministarstva, preduzeća, ustanove, zavodi i fondovi čiji je osnivač ili suosnivač Kanton Sarajevo ne smiju trošiti budžetski novac kod onih koji kradu i podrivaju sistem.

Istaknuo je da desetine miliona KM neplaćenih komunalnih usluga završi u rukama tajkuna, kod kojih kasnije naše institucije troše budžetski novac i takvo stanje se mora drastično mijenjati.

11:01

U toku je 11. radna sjednica Skupštine KS na kojoj zastupnici trenutno postavljaju pitanja i inicijative. Nakon toga zastupnici će po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. 

Prema novom zakonu, zabranjeno je bez opravdanog razloga nositi hladno oružje na javnim mjestima, vjerskim okupljanjima, u ugostiteljskim objektima, obrazovnim ustanovama i na drugim javnim mjestima. 

Zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja kategorije B za fizička lica podnosi se na propisanom obrascu nadležnoj policijskoj upravi. Jedan zahtjev se može podnijeti za izdavanje odobrenja za nabavljanje više komada oružja iste vrste. 

Prema novom zakonu, potrebno je da osoba u posljednje dvije godine do dana podnošenja zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja ili od momenta vršenja provjera na osnovu stava 7. ovog člana nije kažnjavana za prekršaj protiv javnog reda i mira s obilježjem nasilja, prekršaj propisan ovim zakonom ili prekršaj s obilježjem nasilja propisan drugim zakonom.

Za držanje i nošenje oružja fizičkim licima se izdaje oružni list na neograničeno vrijeme, ali je imalac oružnog lista dužan svakih 10 godina dostaviti nadležnoj policijskoj upravi dokaz o ispunjavanju uvjeta u pogledu zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja.

Novi zakon predviđa i oštre sankcije, tako će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine kazniti onaj ko bez odobrenja nabavi, drži ili nosi vatreno oružje kategorije B, ko proda vatreno oružje kategorije B pravnom licu, poduzetniku ili fizičkom licu koji nemaju odobrenje za nabavljanje te vrste oružja , ko drugom da pištolj ili revolver na poslugu...

Novčana kazna kreće se od 500 do 2.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.