MOSTAR

Čović: Ne postoji moja odgovornost za "Aluminij", Dragan nikad nikoga nije tu zaposlio

Čović na današnjoj konferenciji za medije. M. Smajkić

Piše: M. SMAJKIĆ

15.7.2019

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH, danas je u pauzi zajedničke sjednice Glavnog vijeća i Predsjedništva HNS-a novinarima kazao da će u narednih sedam do deset dana biti donesen prijedlog strategije djelovanja HNS-a BiH. 

- Poruke će biti snažnije nego do sada, da oni koji prave blokade u funkcioniranju države BiH, kako bi se dodatno proizvodile krize na svim nivoima vlasti, pa vješto ili manje vješto upravljali tim krizama s naše strane neće više imati takav vid podrške ili rekao bih uvjerenje kako mi nemamo snage neke stvari promijeniti i na nivou entiteta i na razini BiH. 

Oštar zaokret

Znači, morat ćemo napraviti jedan vrlo oštar zaokret i siguran sam da ću sa svojim kolegama, kada ovaj dokument usvojimo, iznijeti takav stav HNS-a kako bi se neke stvari ubrzale, jer ovakvo stanje u BiH nikome ne može odgovarati, a ponajmanje najmalobrojnijem narodu - poručio je Čović.

Na upit šta znači oštar zaokret, Čović je odgovorio da partneri s kojima su se opredijelili praviti vlast na svim nivoima morat će razumjeti – ili ćemo krenuti odmah to zajedno raditi ili ne trebaju više računati na ta partnerstva.

Govoreći o situaciji u "Aluminiju" i nizu sastanaka koje je imao s predstavnicima Sindikata, Upravom i Nadzornim odborom i koji će, rekao je, uslijediti i u narednim danima, Čović je istakao da postoji jako puno modaliteta da se naprave snažni iskoraci.

- Međutim, mi smo se dogovorili da, također, unutar "Aluminija" djelujemo kroz sistem Sindikata koji zastupa radnike, jer je cilj, prije svega, zaštititi 900 uposlenika "Aluminija", Upravu, Nadzorni odbor i nas nekoliko iz politike koji mogu pomoći. Činjenica je da je šteta napravljena, da je šteta nesaglediva, a sagledat ćemo kada provjerimo šta se sve radilo u "Aluminiju" posljednjih 20 godina i to je suština svega. 

Do tada i recimo jutrošnji razgovori, kao i ono što sam razgovarao preko vikenda s njihovom upravom i predstavnicima je osnovno opredjeljenje da "Aluminij" ima svoju budućnost, ako mi znamo tu budućnost prepoznati kroz jednu klasičnu menadžersku, upravljačku ulogu i tome se trebamo posvetiti do kraja u narednih sedam do 10 dana, kako bi odgovorili na ova socijalna pitanja, kako bi se, ponaosob, svaka osoba zaštitila, ali paralelno s tim da se pokrene proces u ove tri tehnologije koje oni imaju, ljevaonica, anode, elektroliza. 

Uvjeren sam, ako ste mene osobno pitali za stav, ako će se na taj način raditi, onda vjerujem da postoji budućnost za nešto što je bilo strateško opredjeljenje kada je u pitanju aluminijska industrija u BiH - kazao je Čović.

Upitan smatra li se odgovornim za situaciju u "Aluminiju", budući da su uposlenici iskazivali nezadovoljstvo pred Centralom HDZ-a BiH gdje su svašta uzvikivali i njegov automobil gađali bocama, Čović je odgovorio:

- Ovo je prvi put da ću nešto izjaviti ovo toga, jer naravno da nije baš bilo svejedno doći među te ljude, ali ja sam došao i s njima ovdje razgovarao, jer je u masi to teško bilo raditi. Ne postoji baš nikakva, ali apsolutno nikakva osobna, moralna, kakva god hoćete, moja odgovornost. Drago mi je da su ljudi iz Uprave i Nadzornog odbora prokomentirali da ih nikad, ama baš nikad nekakav Dragan nije zovnuo i rekao uradite to i to. Uglavnom, oni su zvali Dragana pa pitali može li se nešto premostiti. Ono što je pravi problem, to je dug od približno 400 miliona maraka, utvrdit će se tačno koliki je taj dug, to je sad moje insistiranje i, ako se ovo sad želi pokrenuti, morat će se znati ko je šta radio u ''Aluminiju'' posljednjih 20 godina i morat će neko odgovarati za to što je radio. Apsolutno odgovarati, bez toga, priča je uzaludna. Vjerujem da tada ta kuća na potpuno drugačijim osnovama ima svoju budućnost. Zbog toga neću zalaziti dalje, jer smo se dogovorili da institucija Sindikata, Nadzora i Uprave nastave zajedno raditi, da sva saopćenja zajedno naprave, da bi se izbjegle dezinformacije i špekulacije i vjerujem u narednih desetak dana imat ćemo jasnu sliku o tome šta se može uraditi u narednih mjesec, a šta do kraja godine.

Isisavali milione

Dodao je da oni koji pokušavaju danas, a koji su isisavali godišnje milione ili desetke miliona iz "Aluminija" zaštititi tu svoju poziciju, to neće moći. 

- To će izaći na vidjelo do zadnje marke, ko god da je u pitanju, moj rođeni, najrođeniji, a Dragan nikad nikoga nije zaposlio u "Aluminiju" posljednjih 15-20 godina, čak je moj odnos prema "Aluminiju" iz različitih razloga bio upravo takav, samo smo nastojali pomagati. Ali sada idemo pokrenuti, sanirati štetu koja je ogromna i vjerujem da ćemo i kroz institucije BiH, ali i iz okruženja koji su do sada bili „suport“ vrlo brzo poslati poruku da se "Aluminij" da urediti na zdravim ekonomskim osnovama. Strateški interes BiH je bio "Aluminij" i onda se sve institucije BiH moraju odnositi kao prema strateškom projektu koji će biti na zdravim nogama. Prioritet svih prioriteta je 900 uposlenika "Aluminija", nijedan od njih, apsolutno neće ostati u bilo kakvoj ugrozi - istakao je Čović.

Trebalo je davno reagirati

Na pitanje je li mogao i zašto nije snagom svog autoriteta pomogao da se istraži, sankcionira evidentne kriminalne radnje bivših uprava i je li se baš morao ugasiti "Aluminijski" kombinat, Čović je, najprije, kazao da se „naravno, nije moralo desiti gašenje kompanije“.

- Međutim, na ovakav način rada, to je bilo neminovno prije pet godina. Tada bi, vjerovatno, bili dužni 100 miliona, a ne 400. Mjesečni negativni učinak rada "Aluminija" je između sedam i 10 miliona maraka. I to neko mora platiti. Naravno, trebalo je davno reagirati, međutim, vlasnička struktura se mora poštivati. Tu imate vrlo jasne vlasničke odnose i bilo kakva politika da se u to umiješala, onda bi s pravom neko kazao predsjedniku HDZ-a da je radila ovo ili ono. No, ne sumnjajte da će se svaka nijansa istražiti u tom "Aluminiju" i svačija zasluga vrlo jasno prepoznati vrlo brzo. Vjerujem da mnogima neće biti ugodno to slušati i sve ovo što su u posljednje vrijeme kazali, ja sam siguran da će dobiti jednu poptuno drugačiju sliku. Imate ljude koji su, rekao sam, milione izvlačili iz "Aluminija", njihov utjecaj i dalje će se pokušati finansijskim transakcijama prenositi na kojekakvo političko djelovanje ovdje, ali to više nećemo dopustiti. To je sasvim izvjesno, barem što se mene tiče tu ćemo biti brutalni - naglasio je Čović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.