PRIJEDOR

Na kolektivnoj dženazi u Hambarinama bit će ukopani posmrtni ostaci 86 žrtava

Još pet identificiranih bit će naknadno sahranjeno

Na kolektivnoj dženazi u Hambarinama. Arhiv

Fena

15.7.2019

Zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka 86 žrtava koje su ubijene tokom proteklog rata na području Prijedora bit će obavljeni 20. jula.

- Nakon identificiranja posmrtnih ostataka 91 žrtve s Korićanskih stijena, porodice su dale saglasnost za ukop 86 žrtava na kolektivnoj dženazi koja će biti obavljena 20. jula na stadionu Vedro Polje u Hambarinama, u Prijedoru - potvrdila je Emza Fazlić, portparol Instituta za nestale osobe BiH.

Prema njenim riječima, većina koja će biti ukopana ove godine su žrtve čiji su ostaci pronađeni na Korićanskim stijenama. Uglavnom se radi o nekompletnim posmrtnim ostacima.

- U tri slučaja radi se o žrtvama koje su pogrešno identificirane klasičnom metodom, a čiji su ostaci pronađeni u grobnicama Hrastova glavica, Kamičani te šehidskom mezarju Čarakovo. Pet identificiranih žrtava bit će naknadno sahranjeno po odluci njihovih porodica. Radi se katolicima koji su također nastradali na Korićanskim stijenama u zločinu koji se dogodio u julu 1992. godine – kazala je Fazlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.