SARAJEVO

Građani će ubuduće lakše nabavljati naoružanje

S današnje sjednice. M. Kadrić

A. TABAK

15.7.2019

Sa 25 glasova za zastupnici Skupštine KS na današnjoj sjednici po hitnom postupku usvojili su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Ministar unutrašnjih poslova Admir Katica pojasnio je kako su sada otklonjene barijere i prepreke koje su postojale u ranijem zakonu, a koje se odnose na ostvarivanje prava građana za nabavljanje, nošenje i držanje oružja i municije.   

- Prije svega, građani će sada moći provesti praktičnu obuku jer, prema ranijem zakonu, to nisu mogli uraditi jer niti jedno društvo na području Kantona Sarajevo nije ispunjavalo uvjete koji su bili predviđeni tim zakonskim rješenjem. 

Bez provođenja praktične obuke nije moguće izdati odobrenje za nabavku oružja građanima koji su podnijeli zahtjev i ispunjavaju zakonom propisane uvjete - kazao je Katica.

Prema njegovim riječima, svaki građanin koji posjeduje oružje do sada je morao nakon deset godina dostavljati ljekarsko uvjerenje nadležnoj policijskoj upravi, u suprotnom bi mu oružje bilo oduzeto.

- Građani jednostavno zaborave da je proteklo deset godina i ne dostave ljekarsko uvjerenje, a oružje im se zbog toga oduzme. U izmjenama smo naveli da se građani, prije nego što im se oružje oduzme, obavijeste kako je potrebno da novo ljekarsko uvjerenje dostave nadležnoj policijskoj upravi. Također, preciznije je definiran naziv oružnog lista te sada nosi naziv oružni list za držanje i nošenje oružja. Prilikom nabavke municije građani o tome neće više morati obavještavati nadležnu policijsku upravu već će to biti obaveza prodavača oružja na području KS - istakao je ministar Katica.

Zakonom je, prema riječima ministra, preciziran i način dobivanja odobrenja za osnivanje civilnog strelišta.

Zastupnik Zvonko Marić (SBB) istakao je da je činjenica da se s legalnim oružjem najmanje počini krivičnih djela te da je nelegalno oružje problem.

- Potrebno je voditi računa o samoodbrani građana i ne smiju se diskriminirati i spriječiti ih da nabave oružje. Ovaj zakon sigurno da će donijeti bolju kontrolu i omogućit će svim ljudima koji posjeduju oružje da ga prijave i, naravno, vodit će se računa šta se nabavlja i koja kategorija naoružanja – rekao je Marić.

Segmedina Srna-Bajramović (SDP) također smatra da je nelegalno oružje u KS gorući problem te da bi trebao biti prioritet u rješavanju.

- Omogućiti da fizička osoba ima neograničen broj komada oružja predstavlja opasnost. Rizik ovakvog zakona ima nesagledive posljedice i smatram da je ovu oblast trebala biti uređena na državnom nivou – rekla je Srna-Bajramović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.