SVIJET

Alkalaj razgovarao s Espinosom: Istaknuta važnost multilateralizma, pohvaljeno učešće BiH u mirovnim misijama

Neophodno poštovanje Povelјe Ujedinjenih naroda

Sven Alkalaj, Maria Fernanda Espinosa. MVP

Fena

15.7.2019

Predsjednica 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Maria Fernanda Espinosa primila je u nastupnu posjetu stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri UN-u, ambasadora Svena Alkalaja.

Alkalaj je iskazao opredjelјenje BiH za uspješnu saradnju s UN-om, naglašavajući važnost multilateralizma, posebno u prevenciji, te konfliktnim i postkonfliktnim situacijama.

Na sastanku je naglašena važnost poštovanja i doslјedne primjene Povelјe Ujedinjenih naroda, kao i uloge UN-a koja mora ostati posvećena razvoju saradnje u svijetu. 

Ambasador Alkalaj je pohvalio dosadašnji rad predsjednice Espinose na čelu Generalne skupštine UN-a, s akcentom na odabir tema o kojima se raspravlјalo.

U tom svjetlu naglašena je rasprava o klimatskim promjenama, zaštiti čovjekove okoline, lјudskim pravima, s akcentom na prava žena, provođenju Agende 2030 o održivom razvoju, te borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala i ilegalne trgovine narkoticima. 

Predsjednica Espinosa je ambasadoru Alkalaju poželjela dobrodošlicu i izrazila očekivanje da će njihova saradnja biti na visokom nivou, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Naglasila je dosadašnju dobru saradnju s BiH te je pohvalila učešće BiH u mirovnim misijama, posebno naglašavajući da je veliki procent žena iz BiH u tim misijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.