USPJESI

Halima Husić: Od izbjeglice do doktoranta lingvistike na Rur univerzitetu

U Bohumu prije pet godina magistrirala orijentalistiku i kompjutersku lingvistiku

Husić: Hidžab joj ne smeta da ponosno korača putem nauke. A.H.

Piše: A.Hadžić

15.7.2019

Halima Husić iz Memića kod Kalesije imala je samo tri godine kad je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu. S roditeljima je stigla u izbjeglički kamp u Njemačkoj, gdje je do završetka osnovne škole promijenila tri grada i šest škola. Ustrajala je, ipak, u želji da se što više obrazuje.  

Troje djece

Halimu danas dijeli samo nekoliko mjeseci od završetka doktorata iz opće lingvistike na čuvenom Rur univerzitetu u Bohumu, gdje je prije pet godina i magistrirala orijentalistiku i kompjutersku lingvistiku.

Kćerka je imama, udata je i majka troje djece. Nosi hidžab, koji joj nimalo ne smeta da ponosno korača putem nauke, kojoj je posvećena. Kao doktorant, čest je učesnik naučnih konferencija u svijetu, na kojima prezentira svoje naučne radove.

- Nakon osnovne škole u Njemačkoj, došla sam u BiH, gdje sam završila Gazi Husrev-begovu medresu, koja mi je dala dovoljno kvalitetne temelje da nastavim obrazovanje. Vratila sam se u Njemačku, završila dodiplomski studij, a potom magistrirala i sada, ako Bog da, za koji mjesec, nadam se završetku svog doktorata na engleskom jeziku. Obrazovanje mi je usavršilo opći pogled na život, odnos prema svemu što radim. Važno je imati cilj, htjeti raditi i voljeti to – kaže nam Halima.

Pripreme za hadž 

Sa porodicom živi u gradu Kastrop-Raukselu u blizini Dortmunda. Kaže da nije žena supermen, već da je njen i uspjeh njenog supruga Ahmeda, koji je magistar islamistike, produkt međusobne podrške i ličnog truda, ali i podrške roditelja, koji su uvijek tu kad zatreba.

Kad god im to obaveze dozvoljavaju, Halima i Ahmed navrate u Sarajevo, Kalesiju, Tuzlu. Ovih dana se pripremaju za odlazak na hadž. Ovu islamsku dužnost, kažu, žele da obave dok su mladi.

Znanje, moral i ponašanje

Halima kaže da joj hidžab ne stoji na putu ostvarivanja ciljeva.

- Hidžab je dio mog privatnog identiteta, ali moja lična karta u društvu u kome živim je nauka kojom se bavim, količina znanja koje imam, moj rad, moj moral i ponašanje. Nemam predrasude prema ljudima koji drugačije izgledaju, drugačije se nose, mole Bogu i stoga nisam opterećena time da li neko ima predrasuda prema meni zato što nosim hidžab – dodaje Husić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.