SARAJEVO

Atlagića i Opsenica odbili biti dopredsjedavajući iz reda srpskog naroda

Piše: A. Nu.

16.7.2019

Vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

13:00

Mara Đukić nije dobila potrebnu podršku na Komisiji. U toku je izbor novog predsjedavajućeg, a jedini kandidat je Mirsad Zaimović. 

Za razrješenje Elvira Karajbića, dosadašnjeg predsjedavajućeg Predstavničkog doma, glasala su 52 zastupnika, 29 je bilo protiv i sedam suzdržanih. 

I kod razrješenja Karajbića zatraženo je iz SDP-a pojedinačno izjašnjavanje. 

Pojedinačno izjašnjavanje pokazalo je da su za razrješenje Karajbića glasala 53 zastupnika, 31 protiv i šest suzdržanih. 

12:50

Iz SDP-a zatražili su pojedinačno izjašnjavanje te je Bošković kao novi dopredsjedavajući iz reda hrvatskog naroda dobio podršku 57 glasova, dok su 32 zastupnika bila protiv i jedan suzdržan. 

Bošković je već zasjeo u novu stolicu. 

12:40

Osim Atlagića, i Goran Opsenica je potpisao da ne želi biti kandidat za dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda. 

Mladen Bošković kao novi dopredsjedavajući Predstavničkog doma dobio je 56 glasova, pet suzdržnih, 26 protiv. 

12:30

U toku je druga pauza na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

U toku prve polusatne pauze zasjedala je Komisija za izbor i imenovanje, a nakon što je zastupnik SDP-a BiH Mile Atlagić dostavio pismeno obavještenje kako ne namjerava preuzeti funkciju zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma iz reda srpskog naroda.

Inače, jedini predloženi za predsjedavajućeg ovog doma je Mirsad Zaimović iz SDA. 

Za dopredsjedavajućeg su predloženi Mladen Bošković iz HDZ-a i Mara Đukić iz DF-a, dok je iz reda srpskog naroda predložen Goran Opsenica iz Kluba HDZ-a. 

Inače, zastupnici su utvrdili dnevni red sjednice. Nakon pauze raspravljat će se o imenovanjima, a prethodno su zastupnici izglasali da se po hitnom postupku razmatra rebalans budžeta za 2019. godinu, kao i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta za ovu godinu, nakon čega će uslijediti rasprava o boračkom zakonu koji će se raspravljati po hitnoj proceduri, za što je glasalo 64 delegata. 

11:20

S obzirom na to da je danas na redu izbor rukovodstva, prema nekim nezvaničnim informacijama, DF je predao prijedlog da Mara Đukić bude u rukovodstvu Predstavničkog doma iz reda Hrvata, a Goran Opsenica iz reda Srba. 

Inače, za novog predsjednika iz Kluba SDA predložen je Mirsad Zaimović. 


10:30

Vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH počela je u Sarajevu.

U Parlamentu se nalaze i predstavnici boraca. S današnje sjednice izostanak su opravdali Zeid Mujić, Suad Kaknjo, Tahir Nuhić, Mirvet Beganović i Mujo Hasić.

Na samom početku današnje vanredne sjednice usvojena je inicijativa Samera Rešidata da se rukometašima BiH koji su se plasirali na Evropsko prvenstvo izdvoji 100.000 KM nagrade. Inicijativa je usvojena sa 57 glasova za, sedam je bilo suzdržano, a pet protiv.

Zastupnica SDP-a Lane Prlić je predložila zaključak kojim se obavezuje Vlada FBiH da u roku od 18 mjeseci realizira sve zakonom predviđene aktivnosti za uspostavu nove deponije u Mostaru, a da se za deponiju ''Uborak'' pripremi adekvatan plan sanacije nije usvojen.

Inače, Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas bira novo rukovodstvo, a kako je neposredno prije početka sjednice rečeno iz SDP-a, Mile Atlagić iz ove stranke na sjednici Komisije za imenovanje je potpisao da neće prihvatiti tu funkciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.