PROBLEMI

Fantomski prijedlog iz Srbije nikad nije stigao do Sarajeva

Dodik prihvata sporazum iz 2017., a posljednji sastanak bh. i srbijanskih delegacija o granicama bio 2003. godine. BiH neće prihvatiti da Bajina Bašta i Zvornik pripadnu Srbiji, kaže Osmanović

HE Zvornik: Jedna od spornih tačaka. Arhiv

Piše: B. TURKOVIĆ

16.7.2019

Državna komisija za granicu BiH nije iz Srbije dobila nikakav novi prijedlog koji se tiče razgraničenja između dvije države. Potvrdio nam je to Željko Obradović, predsjedavajući Komisije, govoreći o temi koja je nakon mnogo godina ponovo aktuelizirana tokom nedavnog susreta regionalnih lidera na Jahorini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik tada je rekao da treba prihvatiti sporazum o razgraničenju koji je predložila Srbija, a „njegov stav je da je izlaz prihvatanje sporazuma kako je predložen 2017. godine“.

Ko prihvata

– Mi ga prihvatamo, ostaje da ga prihvati i bošnjačka strana – rekao je Dodik.

Iz SDA su odgovorili da je Dodikova tvrdnja neutemeljena te su pojasnili da Srbija nikad institucijama BiH nije dostavila konkretan i zvaničan prijedlog.

Potvrđuje to i Obradović, koji dodaje da su državne komisije za granicu BiH i Srbije imale aktivne razgovore o granici do 2003. godine. Tada je i usaglašena identifikacija granice na kartama, a nakon toga Srbija je dostavila zahtjev za korekciju granice na četiri lokacije: hidrocentrale Zvornik i Bajina Bašta, područje pruge Beograd - Bar i područje u općinama Rudo i Priboj.

Tri tačke

Obradović dodaje da je posljednji zajednički sastanak bh. i srbijanskih delegacija o pitanju granica bio prije devet godina.

Obradović: Nema novog prijedloga. Arhiv

Da bh. strana nema nikakve nove, zvanične prijedloge iz Srbije, potvrdio nam je i Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

- Imamo tri sporne tačke. Kada je u pitanju tačka hidrocentrala Bajina Bašta i Zvornik, neki funkcioneri iz Srbije smatraju da kompletne hidrocentrale trebaju pripasti Srbiji. To nije korektno, niti bi BiH mogla to prihvatiti. Druga sporna tačka je pruga Beograd - Bar, koja prolazi kroz BiH u mjestu Štrpci i treća je Međurječje, koje je fizički odvojeno od BiH - kaže Osmanović.

Osmanović: Naći adekvatno rješenje. Arhiv

Prvo ratifikacija pa izmjene

Vijeće ministara BiH još 2004. godine donijelo je zaključak da nema izmjene granične crte prije ratifikacije postojeće u parlamentima dvije države, a koja odgovara graničnoj crti na dan međunarodnog priznanja BiH.

- Od tada sa Srbijom nije bilo nekih ozbiljnijih razgovora dvije komisije - kaže Obradović.

Struju koristi samo Srbija

Hidroelektrane Zvornik i Bajina Bašta sagrađene su na zajedničkom dijelu sliva rijeke Drine. Iako sliv pripada i Srbiji i BiH, električnu energiju proizvedenu na tim hidroelektranama koristi samo Srbija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.