PARLAMENT FBIH

Usvojen rebalans budžeta za 2019. godinu

Prihvaćen je i podržan prijedlog o izmjenama i dopunama zakona izvršenju budžeta

Predstavnički dom Parlamenta FBiH. A. Nuhanović

A. Nuhanović

16.7.2019

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici usvojili su rebalans budžeta sa 52 glasa "za", 4 suzdržanih i 17 protiv. Prihvaćen je i podržan prijedlog o izmjenama i dopunama zakona izvršenju budžeta.

Sa 73 glasa "za", četiri sudzdržana i tri protiv izglasan je zakon o demobilisanim borcima. usvajanje ovog zakona ispraćeno je aplauzom.

Današnju sjednicu pratile su žustre rasprave.

Federalni premijer Fadil Novalić ukazao je da je realni rast budžeta 3,6 posto, navodeći da je ovo najbolji rezultata kad je riječ o budžetu. 

- Rebalans budžeta neophodno je osigurati zbog zakona o pravima boraca, s obzirom na to da je za implementaciju zakona potrebno 25 miliona maraka, jer ta sredstva nisu bila planirana u budžetu - kazao je premijer Novalić.

Dževad Adžem, zastupnik DF-a, kazao je kako od novog rukovodstva očekuje konkretan plan rada.

Ukazao je da je Federacija u velikim problemima te da će javni dug porasti u naredne dvije godine na više od milion maraka.

- Premijeru, Vi govorite o prosperitetu, ja govorim o propasti Federacije - ukazao je Adžem nakon što je DF glasao protivno izboru novog rukovodstva, odnosno nove većine.  

Inače, rebalans budžeta predložen je u iznosu od 2.701.845.731 KM i u odnosu na aktuelni budžet, veći je za 48 miliona maraka. Rebalansom će biti alocirana sredstva iz klirinškog duga u iznosu od 107 miliona KM koja su ostala neutrošena u budžetu za prošlu godinu. Ovim sredstvima bi trebala biti finansirana izgradnja brze ceste Lašva - Nević Polje, izgradnja Južne obilaznice Mostara i drugih projekata.

Premijer Novalić je naglasio da su dodatna sredstva planirana i za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 45 miliona KM, a koja se odnose na dividendu JP "Elektroprivreda BiH" koja bi mogla biti uplaćena u narednom periodu.

Rebalansom su planirana i dva miliona KM za nastavak izgradnje aerodroma u Bihaću, a radi se o sredstvima koja su ostala neutrošena iz budžeta 2018. godine. Ovogodišnjim budžetom za tu namjenu planirano je dodatnih 3,5 miliona KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.