SAOPĆENJE Razgovarali Galić i Ćulum

Pao dogovor: Dodatan broj policajaca iz RS na istočnoj i sjeveroistočnoj granici BiH

Trenutno angažirana 84 policajca

I.K.

Zoran Galić, Darko Ćulum

Foto: GPBiH


Direktori Granične policije BiH i Policije Republike Srpske Zoran Galić i Darko Ćulum razgovarali su danas o provedbi Sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice koji je potpisan polovinom prošle godine. 

- Na osnovu Sporazuma, policijski službenici MUP-a RS, u koordinaciji s pripadnicima Graniče policije BiH, angažirani su na sprečavanju ilegalnih prelazaka migranata na posebno ugroženom istočnom i sjeveroistočnom dijelu granice, a trenutno su angažirana 84 policajca - saopćeno je iz Granične policije BiH. 

Usljed potrebe za većim brojem službenika u nadzoru granice s povećanim pritiskom migranata te najavu Državne agencije za istrage i zaštitu BiH da zbog privremenog finansiranja institucija BiH u narednom periodu neće biti u mogućnosti angažirati svoje službenike koji su trenutno raspoređeni na istoku i sjeveroistoku BiH, direktori Galić i Ćulum razgovarali su o neophodnosti povećanja podrške MUP-a RS. 

- Dogovoreno je da će MUP RS povećati broj službenika koji će, u koordinaciji pripadnika Granične policije, sprečavati ilegalne ulaske migranata iz pravca Srbije i Crne Gore. 

- Na sastanku je saradnja dva policijska organa ocijenjena veoma dobrom te je najavljeno njeno daljnje unapređenje i u drugim oblastima rada - saopćeno je iz Granične policije BiH. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na