REAKCIJE Nakon sjednice Predsjedništva BiH

Dodik: Džaferović i Komšić glasali "za", ja sam se pozvao na vitalni interes

Naglasio je kako je njegov zahtjev bio da se sa Hrvatskom napravi sporazum o granici

Avaz.ba
16.07.2019 18:58

Milorad Dodik

Foto: Arhiv

Održana je sjednica Predsjedništva BiH nakon koje se medijima obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Dodik je kazao da su članovi predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić usvojili odluku o pokretanju spora u vezi sa Pelješkim mostom, ali da on to nije podržao.

Radi se o sveobuhvatnom prijedlogu mjera kao reakcija na sva potrebna pitanja, da se uspostave i procedure sa Crnom Gorom i Srbijom i tako spriječimo nelegalne ulaske ljudi u BiH - kazao je Dodik.

Tvrdi kako je bilo i prijedloga oko obustavljanja radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora sa Hrvatskom. 

- Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasnit ću u NSRS zašto to nije dobro. U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na rijeci Savi mi usvajamo odluku koja može poremetiti tu vrstu priče - istakao je Dodik.

Naglasio je kako je njegov zahtjev bio da se sa Hrvatskom napravi sporazum o granici, ali su se Komšić i Dažferović usmjerili na mosts Pelješac. 

- Ima i nekih opštih koji nisu problem, ali ključno pitanje je da se otvori problem sa Hrvatskom i EU. Mislim da je previše subjekata s kojim bi imali probleme i mislim da je u interesu da se ta odluka ne donese - poručio je Dodik.

Komentari

NA VRH