ZAHTJEVI Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Milorad Dodik sazvao posebnu sjednicu Parlamenta RS za četvrtak

Kao član iz reda srpskog naroda potegao sam pitanje vitalnog entitetskog interesa, poručio je

Fena
16.07.2019 21:57

Milorad Dodik

Foto: Arhiv

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika bit će održana u četvrtak, 18. jula, odlučio je večeras Parlamentrani kolegijum.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali su za pokretanje spora s Hrvatskom zbog izgradnje Pelješkog mosta, ali se tome usprotivio predsjedavajući Milorad Dodik, pozivajući se na vitalni entitetski interes.

- Kao član iz reda srpskog naroda potegao sam pitanje vitalnog entitetskog interesa i to ću objasniti Narodnoj skupštini RS zašto to nije dobro. U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na Savi, usvaja se odluka koja može poremetiti tu vrstu priče - kazao je Dodik danas u Sarajevu.

Smatra da nije pametno da BiH na taj način ulazi u konflikt sa Republikom Hrvatskom te da je njegov prijedlog bio da se napravi sveobuhvatni sporazum o granici, ali da su se Džaferović i Komšić fokusirali na problem oko gradnje Pelješkog mosta. 

- Pelješki most se već gradi i mislim da bi bilo previše subjekata s kojima bi imali probleme u tom pogledu - poručio je.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da su na sjednici usvojenim zaključcima pozvali Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta te da razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru. 

Komentari

NA VRH