SARAJEVO

Jednoglasno usvojen nacrt programa rada VSTV-a BiH za 2020. godinu

Na dnevnom redu više informacija i izvještaja

Piše: M. AŠČIĆ

17.7.2019

Sa današnje sjednice VSTV-a - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

11:45

VSTV je danas raspravljao i o primjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka na način da sudije i tužioci sada moraju potpisati izjavu da su upoznati sa zaštitom tajnih podataka, a ranije su od toga bili izuzeti. 

Mate Miletić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH, kazao je da je krajnje vrijeme da BiH implementira ovaj zakon u svim institucijama BiH. 

- Neosporno je da su sudije i tužioci bili izuzeti, ali sve su policijske agencije i druge institucije to već završile. To su sitne obaveze, da smo upoznati s ovim procesom i da moramo potpisati izjavu. Za upoznavanjem s tajnim podacima svi moramo proći provjere - rekao je Miletić. 

Prema toj primjeni, da bi Zakon, prema međunarodnih standardima, bio implementiran, sudije i tužioci moraju da potpišu izjavu da su upoznati sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka i podzakonskih obaveza. 

- Ako to ne uradimo, imat ćemo problema s razmjenom međunarodnih tajnih podataka - rekao je Miletić. 

Utvrđeno je da, osim sudija i tužilaca, svaki organ mora donijeti listu koje su osobe koje dolaze u dodir s tajnim podacima da bi se i na njih ovaj zakon primijenio.

Na kraju je jednoglasno utvrđeno da sve sudije i tužioci moraju potpisati izjavu da su upoznati sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka i podzakonskih obaveza. 

11:20

Članovi VSTV usvojili su danas jednoglasno nacrt programa rada VSTV  BiH za 2020.godinu. 

10:08

- Jako cijenim sve parlamente jer te ljude bira narod. Šta god treba da odluče, ja poštujem, ali treba vidjeti u kojem to ide pravcu - dodala je Lokmić-Misirača. 

Jukić je dodala da Parlament može samo primati k znaju izvještaje o radu VSTV-a, ali da se ne može miješati u rad. 

Slavo Lakić je istakao da su zaključci Parlamenta BiH vrlo ozbiljni i mogu se protumačiti kao problematični. 

- Ovi zaključci su vrlo kontradiktorni i mi moramo odgovoriti na ove zaključke - rekao je Lakić. 

Nezirović je istakao da ovdje postoji jedno nerazumijevanje jer parlamentarci na jednoj strani prihvataju preporuke EU, a na drugi način ih pogrešno tumače. 

- Mi šutimo na to da je reforma pravosuđa propala. Da je VSTV propali produkt međunarodne zajednice. Mi moramo reći da tu nema nikakvih čarobnih štapića - istakao je Nezirović. 

Utvrđeno je da se o zaključcima ipak raspravlja sutra.

9:53 

Nezirović je rekao da građani nemaju nikakvu korist od toga da se svi prepiru putem saopćenja. 

Zakonodavna i izvršna vlast imaju pravo da postave neke programske ciljeve i da imaju pravo kritizirati, ali mi s njima moramo otvoreno razgovarati. Mi moramo prihvatiti da smo najodgovorniji za pravosuđe, ali moramo reći gdje su oni krivi, šta su trebali da urade, a nisu uradili. O tome treba razgovarati, a ne da zauzimamo svađalački stav. 

Mi moramo razgovarati s Ministarstvom pravde BiH. Oni govore kako treba da urade set zakona o reformi pravosuđa, ali li je problem što je to trebalo uraditi prije pet ili sedam godina - kaže Nezirović. 

Prema riječima Tegeltije, niko ne spori partnerske odnose s izvršnom i zakonodavnom vlašću. 

- Mi nemamo nikakvu dilemu da razgovaramo s Parlamentom. Ali ova istražna komisija je zaista neprihvatljiva. Ona je grubo miješanje u rad pravosuđa. Moraju postojati granice. Kakvo je partnerstvo kada razgovarate o pravosuđu, a niko vas ne pozove. Mi moramo ukazati na devijacije koje povređuju pravosudni sistem. Moramo poslati poruku svima kako da se postavimo u ovakvoj situaciji - rekao je Tegeltija. 

Jadranka Lokmić-Misirača je dodala da prihvata sve razgovore ako će unaprijediti rad pravosuđa. 

- Ja imam knjigu o tome šta sam uradila u ovom vijeću - rekla je Lokmić-Misirača.

9:37 

Članovi VSTV-a su utvrdili da će o izvještaju OSCE-a BiH ipak raspravljati na sjednici u septembru, jer ga svi članovi nisu dobili, a zatraženo je mišljenje i svih institucija kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina. 

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, osvrnuo se danas na  zaključke o radu VSTV-a usvojene na sjednici Parlamenta BiH. 

- Već sam rekao ranije da zaključak Parlamenta BIH da mi podnesemo ostavke nas uopće ne obavezuje - rekao je Tegeltija. 

Posebno je, kako je rekao, apsurdan zaključak o formiranju istražne komisije o radu VSTV-a te dodao da bi po tome ispalo da ih o radu ispituju ministri. Ovakav zaključak je u potpunost suprotan demokratskim principima podjele vlasti. Čak je pogrešna intencija i da Parlament BiH bira članove VSTV-a. 

Ružica Jukić je dodala da se vlast ne smije niti može miješati u rad pravosuđa.

- Svaki rad podliježe kritici, ali napadati pravosuđe na ovakav način je zaista neshvatljivo - kazala je Jukić. 

Goran Nezirović dodao je da Vijeće ne treba komunicirati s izvršnom i zakonodavnom vlašću putem saopćenja, nego da mora postojati partnerski odnos. 

9:23

Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a BiH, govoreći o izvještaju OSCE-a o radu Tužilaštva BiH na predmetu ratnih zločina, kazala je da je glavni haški tužilac Serž Bramerc nedavno u Sarajevu govorio suprotno od izvještaja OSCE-a.

- Sve to iziskuje da nam se sve pojasni, jer dvije institucije govore dvije različite stvari. Osim toga, mi moramo pribaviti i izvještaj o oslobađajućim presudama, da se vidi o čemu se tu radi. Treba izvršiti analizu svih oslobađajućih presuda jer analize pokazuju da je trend oslobađajućih presuda u rastu - rekla je Jukić.

9:19

U 9 sati počela je sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH). Od 15 članova VSTV-a sjednici prisustvuje njih 14. 

Prvog dana zasjedanja na dnevnom redu je više informacija i izvještaja, dok je sutra planirano da se razmatraju preporuke iz izvještaja OSCE-a i USAID-a o temi korupcije i organiziranog kriminala.

Na sutrašnjoj sjednici bit će i informacija o potencijalnoj podršci Međunarodnog krivičnog suda pravosuđu BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Istovremeno, članovi Vijeća trebali bi sutra razmatrati primjenu Zakona o zaštiti tajnih podataka.

Planirane su i prezentacije izvještaja o radu Tužilaštva BiH i Vrhovnog suda FBiH za 2018. godinu, te razmatranje informacije o radu Ureda disciplinskog tužioca (UDT) za drugi kvartal 2019. godine.

Za sutra su planirana i imenovanja predsjednika Osnovnog suda Distrikta Brčko i zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Goran Nezirović, član VSTV-a, prije početka sjednice, podsjetio je na izvještaj OSCE-a o radu Tužilaštva BiH po pitanju ratnih zločina.

On je kazao da bi bilo dobro razmisliti kada će Komisija VSTV-a o tome raspravljati i hoće li to biti na sljedećoj sjednici.

- Ne znam je li potrebno od Tužilaštva i Suda BiH do dođu i dostave izvještaje - rekao je Nezirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.