SJEDNICE

Rebalans budžeta i borački zakon sutra pred Domom naroda PFBiH

Jučer se vodila žustra rasprava u Parlamentu

Sutra Dom naroda PFBiH. Arhiv

Fena

17.7.2019

Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazanoj za sutra delegati bi trebali razmatrati zakon o borcima, kao i rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Pred delegatima je Prijedlog zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica koji su jučer prihvatili poslanici Predstavničkog doma, a on propisuje 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

Uvjet je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu na evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

Ovo pravo će ostvariti bivši borci koji mjesečno ni po jednom osnovu ne zarađuju više od 170 KM mjesečno. 

Tako će nezaposleni bivši borci stariji od 57 godina od FBiH maksimalno moći dobiti 240 KM mjesečno, i to ako su u ratu kao vojnici proveli svih 48 mjeseci.

Predstavnički dom FBiH podržao je i rebalans ovogodišnjeg budžeta, kao i predloženi zakon o njegovom izvršenju, čime je osigurano 25 miliona KM za primjenu novog boračkog zakona, a sutra bi ga u istom tekstu trebao odobriti i Dom naroda da bi bilo omogućeno njegovo stupanje na snagu.

Za sva tri zakonska rješenja, koja bi omogućila isplatu boračkih naknada, predložen je hitan zakonodavni postupak da bi oni mogli što prije stupiti na snagu, a pripadnici te populacije ostvariti zakonima propisana prava. Na hitno usvajanje rebalansa i zakona nedavno su pozvala i boračka udruženja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.