SARAJEVO

Tegeltija: Istražna komisija Parlamenta je grubo miješanje u rad pravosuđa

O zaključcima Parlamenta BiH raspravljat će sutra

Milan Tegeltija. S. Saletović

Piše: M. AŠČIĆ

17.7.2019

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Milan Tegeltija kazao je danas kako zaključci o radu Vijeća usvojeni na sjednici Parlamenta BiH ne obavezuju članove VSTV-a da podnesu ostavke.

- Uvjeren sam da ovi zaključci prevazilaze nadležnost Parlamenta, posebno istražna komisija, kao grubo miješanje u rad pravosuđa. Hoće li nas dovesti u situaciju da nas ministri ispituju, da idemo na neka saslušanja? Nisu primili k znanju izvještaj o radu VSTV-a, a niko od nas nije bio tamo da ga predstavi – kazao je Tegeltija.

Pogrešna intencija

On je naveo kako je čak pogrešna i intencija da Parlament BiH bira članove VSTV-a. Prema riječima Tegeltije, niko ne spori partnerske odnose s izvršnom i zakonodavnom vlašću.

- Mi nemamo nikakvu dilemu da razgovaramo s Parlamentom. Ali ova istražna komisija je zaista neprihvatljiva. Ona je grubo miješanje u rad pravosuđa. Moraju postojati granice. Kakvo je partnerstvo kada razgovarate o pravosuđu, a niko vas ne pozove. Mi moramo ukazati na devijacije koje povređuju pravosudni sistem. Moramo poslati poruku svima kako da se postavimo u ovakvoj situaciji - rekao je Tegeltija.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić je dodala kako se vlast ne smije niti može miješati u rad pravosuđa.

- Svaki rad podliježe kritici, ali napadati pravosuđe na ovakav način je zaista neshvatljivo - kazala je Jukić.

Ona je navela i kako svačiji rad podliježe razmatranju i kritici, ali "kršiti grubo prava, napadati pravosuđe na takav način, to je neshvatljivo".

- Lideri smo u regionu po ovakvom radu izvršne i zakonodavne vlasti. Da li mi kao sudska vlast možemo donositi zaključke kojima bismo natjerali zakonodavnu vlast da usvaja zakone. Ne možemo. Iako nam se mnogi zakoni ne dopadaju. To jasno govori o kredibilitetu ljudi koji su izabrani, koji mogu istovremeno biti i ministri i zastupnici - rekla je Jukić.

Partnerski odnos

Goran Nezirović dodao je da Vijeće ne treba komunicirati s izvršnom i zakonodavnom vlašću putem saopćenja, nego da mora postojati partnerski odnos.

Nezirović je istakao da ovdje postoji jedno nerazumijevanje jer parlamentarci na jednoj strani prihvataju preporuke EU, a na drugi način ih pogrešno tumače.

- Mi šutimo na to da je reforma pravosuđa propala. Da je VSTV propali produkt međunarodne zajednice. Mi moramo reći da tu nema nikakvih čarobnih štapića - istakao je Nezirović.

Jadranka Lokmić-Misirača je istakla kako prihvata sve razgovore ako će unaprijediti rad pravosuđa.

- Jako cijenim sve parlamente jer te ljude bira narod. Šta god treba da odluče, ja poštujem, ali treba vidjeti u kojem to ide pravcu - dodala je Lokmić-Misirača.

Slavo Lakić je istakao da su zaključci Parlamenta BiH vrlo ozbiljni i mogu se protumačiti kao problematični.

Kontradiktorni zaključci

- Ovi zaključci su vrlo kontradiktorni i mi moramo odgovoriti na ove zaključke - rekao je Lakić.

Utvrđeno je da se o zaključcima ipak raspravlja sutra. Predstavnički dom Parlamenta BiH je na sjednici 26. juna usvojio zaključke kojima se, između ostalog, traži da VSTV u kompletnom sastavu podnese ostavku te da u parlamentarnu proceduru, po hitnoj proceduri, budu dostavljene izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, kao i da bude formirana istražna komisija koja bi ispitala rad pravosuđa u BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.