PREDSJEDNIŠTVO BIH

Pročitajte 10 zaključaka o Pelješkom mostu protiv kojih je glasao Milorad Dodik

Predsjedavajući se pozvao na vitalni entitetski interes

Predsjedništvo BiH. Avaz

Avaz.ba

17.7.2019

Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH odlučeno je da se pokrene spor protiv Hrvatske zbog izgradnje Pelješkog mosta. Za pokretanje spora glasali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok je protiv bio predsjedavajući Milorad Dodik pozivajući se na vitalni entitetski interes. 

Predsjedništvo BiH je usvojilo 10 zaključaka po tom pitanju:

1. Bosna i Hercegovina je pomorska država koja ima svoje teritorijalno more i sva pripadajuća prava predviđena Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora, što podrazumijeva i pravo Bosne i Hercegovine na slobodan i ničim ometan pristup (spoj/priključak) između svog teritorijalnog mora i otvorenog mora (međunarodne vode) u kojem se primjenjuje režim slobodne plovidbe i komunikacije za sve vrste plovila, prelijetanje aviona i polaganje podmorskih kablova (potpuno isti kao u međunarodnim vodama),

2. Republika Hrvatska otpočela je i nastavlja izgradnju mosta Komarna-Pelješac (tzv. Pelješki most) bez saglasnosti Bosne i Hercegovine, bez dogovora sa Bosnom i Hercegovinom i uprkos zvaničnom stavu i zahtjevu Bosne i Hercegovine da obustavi sve radnje na izgradnji mosta Komarna-Pelješac.

3. Bosna i Hercegovina ponovo traži od Republike Hrvatske da odmah obustavi sve radnje na izgradnji mosta Komarna-Pelješac.

4. Bosna i Hercegovina ponovo traži od Republike Hrvatske da obustavi sve radnje čija posljedica je ili može da bude bilo kakvo umanjenje ili dokidanje prava Bosne i Hercegovine koja joj pripadaju prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora.

5. Bosna i Hercegovina ponovo poziva Republiku Hrvatsku da se bez odlaganja otpočnu bilateralni razgovori između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatskeradi dogovornog rješavanja svih otvorenih pitanja vezanih za razgraničenje na moru između dvije države, odnosno razgraničenje teritorijalnih mora Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i osiguranje prava Bosne i Hercegovine na slobodan i ničim ometan pristup između svog teritorijalnog mora i otvorenog mora u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora.

6. Stav Bosne i Hercegovine je da se ova pitanja trebaju riješiti u skladu sa odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, uzimajući u obzir relevantne činjenice i okolnosti, uključujući i posebne okolnosti pri razgraničenju teritorijalnog mora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

7. Ukoliko Republika Hrvatska ne prihvata dogovorno rješavanje ovih pitanja u skladu sa Članom 280. Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, Bosna i Hercegovina poziva Republiku Hrvatsku da se ova pitanja podvrgnu procesu mirenja u skladu sa članom 284. Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, a u skladu s postupkom iz odsjeka 1.,  Priloga V, Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora. 

8, Ukoliko Republika Hrvatska u roku od 30 dana od dana usvajanja ovog zaključka službenim putem ne obavijesti Bosnu i Hercegovinu da prihvata da se ova pitanja dogovorno rješavaju ili da se podvrgnu procesu mirenja, Bosna i Hercegovina će poduzeti neophodne pravne radnje da zaštiti svoja prava u skladu sa odredbama odsjeka 2., Dijela XV Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora.

9. Bosna i Hercegovina je opredjeljenja za razvoj dobrosusjedskih odnosa i saradnje sa Republikom Hrvatskom na principima uzajamnog uvažavanja i poštivanja pravila međunarodnog prava, a u skladu sa obavezom da štiti svoja prava utvrđena međunarodnim konvencijama i običajima, uključujući i pokretanjem odgovarajućih postupaka pred nadležnim međunarodnim sudskim instancama.

10. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine će uputiti pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, u kojem će im, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ponovo predočiti naprijed navedene zvanične stavove Bosne i Hercegovine.

Za sutra je, na zahtjev Milorada Dodika, sazvana posebna sjednica Narodne skupštine RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.