REAKCIJE Predsjednik PDP-a otvoreno

Borenović: Pelješki most samo je jedno od otvorenih pitanja BiH s Hrvatskom

Fena
17.07.2019 14:56

Branislav Borenović

Foto: Arhiv

Mnogo je otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine s jedne i Hrvatske s druge strane, a izgradnja Pelješkog mosta je samo jedno od njih - rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović

Ukazao je da je pitanje izgradnje Pelješkog mosta veoma složeno i da ga je neophodno vezati uz druga neriješena pitanja koja imamo s Hrvatskom.

 - Prije svega, tražit ćemo od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da insistiraju na rješavanju problema odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici s Republikom Srpskom i BiH u Bosanskom Novom. Također, neophodno je konačno utvrditi međunarodnu granicu između dvije zemlje na području općina Bosanski Novi, Kostajnica i Bosanska Dubica - rekao je Borenović, prenoseći stavove PDP-a.

Istakao je da je neophodno tražiti pismene garancije od Vlade Republike Hrvatske da će most na Savi kod Bosanske Gradiške biti završen u ugovorenom roku od 30 mjeseci.

- Također, kada je u pitanju težak položaja našeg naroda u Hrvatskoj, mi ćemo zatražiti formiranja posebne mješovite Komisije Narodne skupštine RS koja bi imala zadatak da s predstavnicima Srba u Hrvatskoj definira i djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Republike Hrvatske u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj koji nije nimalo zavidan - istakao je Borenović i izrazio stav da će o ispunjenju ovih zaključaka srpski član Predsjedništva BiH informirati Narodnu skupštinu RS u roku od tri mjeseca.

NA VRH