PROCESI Bilal Bosnić dobio određene pogodnosti

KPZ Zenica: Vođa vehabija u BiH napustio samicu, koja od tri njegove žene ga može posjetiti

Novost je i da smo 7. jula uputili žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, kaže advokat Adil Lozo

M. AŠČIĆ

Bilal Bosnić, vođa vehabija u BiH kojeg je Državni sud u junu 2016. godine pravomoćno osudio na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam, dobio je nedavno zatvorske pogodnosti te više nije u samici 22 sata, saznaje „Avaz“.

Dva sata šetnje

Bosnić se pošle godine žalio da ga Uprava KPZ-a Zenica već dvije godine drži u paviljonu IV, „koji se u tretira kao sigurnosni ili kažnjenički paviljon“.

- U ovom paviljonu vlada strožiji režim, to jeste ćelijski sistem u kojem se boravi 22 sata u ćeliji, a dva sata se izlazi u šetnju u kojoj se mogu obavljati i ograničene sportske aktivnosti. U ovakvom ambijentu ja već provodim dvije godine. Ovakav nehuman tretman ima nesagledive posljedice na psihičko zdravlje – napisao je tada Bosnić.

No, njegov advokat Adil Lozo rekao nam je danas da je Bosnić dobio određene pogodnosti i da više nije u samici.

- Poboljšani su mu uvjeti, nije više po 22 sata u samici. Pobošljan je i tretman prema njemu. Novost je da smo 7. jula uputili žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Naveli smo da nije imao pravično suđenje, pravo na slobodu misli i govora, ali i vjeroispovijesti. Naveli smo da je osuđen i diskriminiran po osnovu vjerske pripadnosti - rekao nam je Lozo.

Uspješni studenti

On nam je potvrdio da Bosnić ima 18 djece, od kojih čak 15 studira i vrlo su uspješni studenti.

Na pitanje koja od tri žene ga može posjetiti u zatvoru, Lozo kaže da to ne zna.

- Dolaze mu prijatelji, a sad, koja žena može, kako to ide, to ne znam - rekao nam je Lozo.

NA VRH

Podijeli članak na